Jaarcijfers VNA: Zakelijke leaseautovloot krimpt door corona

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Voor het eerst sinds 2016 krimpt de zakelijke leasevloot. (Foto: Shutterstock)

Het Nederlandse autoleasepark groeide in 2020 met 1,5 procent naar 1.145.000 voertuigen. Dat meldt de VNA vandaag. Daarmee neemt het park minder snel toe dan in voorgaande jaren. Zo werd er vorig jaar nog een groei van 12,8 procent genoteerd. Voor het eerst in jaren is het aantal zakelijke leasepersonenauto’s gedaald: met 2,1 procent  tot 724.800 stuks. De bestelautovloot groeide met 2,9 procent naar 206.000 auto’s, de private leasevloot met 14 procent naar 214.300 auto’s.

Snijden in kosten

“De corona-pandemie en daarmee gepaard gaande beperkingen leiden logischerwijs tot minder zakelijke autokilometers”, aldus VNA-voorzitter Renate Hemerik. “Ook zijn sommige klanten genoodzaakt te snijden in kosten. De autoleasesector probeert ondernemers te helpen met flexibele oplossingen, zoals contractverlenging en occasionlease. Desondanks is een terugloop in het aantal zakelijke leasepersonenauto’s onvermijdelijk.”

Particuliere markt

De VNA is positief over het hoge tempo van verduurzaming van het park: zo was in 2020 ruim een kwart van de nieuw geregistreerde leaseauto’s (zakelijk en particulier) voorzien van een stekker. In 2019 was dit nog 1 op de 5,5 auto’s. De meerderheid hiervan is volledig elektrisch. “Deze elektrificatie wordt niet alleen meer gedreven door de zakelijke markt; ook in de particuliere markt is nu sprake van een doorbraak van volledig elektrische personenauto’s”, zegt Hemerik. “Dit komt onder meer door de combinatie van een toenemend aanbod elektrische modellen en de subsidie voor personenauto’s.”

leasepark nl tm 2020

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Jaarcijfers VNA: Zakelijke leaseautovloot krimpt door corona | Automotive Online

Jaarcijfers VNA: Zakelijke leaseautovloot krimpt door corona

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Voor het eerst sinds 2016 krimpt de zakelijke leasevloot. (Foto: Shutterstock)

Het Nederlandse autoleasepark groeide in 2020 met 1,5 procent naar 1.145.000 voertuigen. Dat meldt de VNA vandaag. Daarmee neemt het park minder snel toe dan in voorgaande jaren. Zo werd er vorig jaar nog een groei van 12,8 procent genoteerd. Voor het eerst in jaren is het aantal zakelijke leasepersonenauto’s gedaald: met 2,1 procent  tot 724.800 stuks. De bestelautovloot groeide met 2,9 procent naar 206.000 auto’s, de private leasevloot met 14 procent naar 214.300 auto’s.

Snijden in kosten

“De corona-pandemie en daarmee gepaard gaande beperkingen leiden logischerwijs tot minder zakelijke autokilometers”, aldus VNA-voorzitter Renate Hemerik. “Ook zijn sommige klanten genoodzaakt te snijden in kosten. De autoleasesector probeert ondernemers te helpen met flexibele oplossingen, zoals contractverlenging en occasionlease. Desondanks is een terugloop in het aantal zakelijke leasepersonenauto’s onvermijdelijk.”

Particuliere markt

De VNA is positief over het hoge tempo van verduurzaming van het park: zo was in 2020 ruim een kwart van de nieuw geregistreerde leaseauto’s (zakelijk en particulier) voorzien van een stekker. In 2019 was dit nog 1 op de 5,5 auto’s. De meerderheid hiervan is volledig elektrisch. “Deze elektrificatie wordt niet alleen meer gedreven door de zakelijke markt; ook in de particuliere markt is nu sprake van een doorbraak van volledig elektrische personenauto’s”, zegt Hemerik. “Dit komt onder meer door de combinatie van een toenemend aanbod elektrische modellen en de subsidie voor personenauto’s.”

leasepark nl tm 2020

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.