Leaseplan: Europeanen voelen steeds meer voor elektrisch rijden

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Meer laadstations en een grotere actieradius van de auto's zijn nodig om elektrisch rijden verder te stimuleren (foto: Shutterstock)

Europeanen staan steeds positiever tegenover elektrisch rijden, blijkt uit een onderzoek dat Ipsos uitvoerde in opdracht van Leaseplan. Van de vierduizend respondenten zegt 61 procent positief te staan tegenover elektrisch rijden. Bijna de helft van de ondervraagden zegt dat hun mening over elektrisch rijden de afgelopen drie jaar positiever is geworden. Omdat dit de eerste keer is dat het onderzoek wordt uitgevoerd, zijn er geen historische data beschikbaar van dezelfde bron. Het aantal in de EU verkochte elektrische auto’s steeg in H1 met 36 procent.

Een toenemend aantal respondenten verklaart van plan te zijn een elektrisch voertuig te leasen. Onder degenen die van plan zijn binnen vijf jaar een auto te leasen, zegt 40 procent een elektrisch voertuig te kiezen. Het onderzoek sluit aan op een ander onderzoek van de leasemaatschappij, de EV Readiness Index, waarbij Europese landen worden beoordeeld op onder andere EV-aanbod, infrastructuur en fiscaal klimaat.

Praktische zorgen

Hoewel de meerderheid van de ondervraagden elektrische voertuigen gunstig beoordeelt, vormen praktische zorgen over infrastructuur een actieve toetredingsdrempel, stelt Leaseplan. 51 procent van de mensen die van plan zijn om in de komende vijf jaar een auto te kopen, noemt onvoldoende laadinfrastructuur als reden om dat niet te doen. Nog eens 45 procent noemt de beperkte actieradius als belemmering. Ook Acea, de koepel van autofabrikanten, stelt dat het gebrek aan laadpalen de ontwikkeling van elektrisch rijden belemmert.

“Onze 2019 Mobiliteitsmonitor laat zien dat de publieke vraag naar emissievrije mobiliteit de beschikbare EV-infrastructuur ver overtreft”, stelt Tex Gunning, ceo van Leaseplan. “We moeten dit nu oplossen. De Europese Commissie moet, samen met nationale en lokale overheden, een stap verder gaan en investeren in een uitgebreide, pan-Europese laadinfrastructuur. Alleen dan kunnen we de strijd tegen de klimaatverandering winnen en de luchtkwaliteit in onze steden verbeteren.”

Onderzoek

Leaseplan heeft onderzoeksbureau Ipsos laten onderzoeken hoe de mening van doorsnee Europeanen zich ontwikkelt ten opzichte van elektrisch rijden. Het onderzoek is vandaag gepresenteerd als de sectie Elektrische voertuigen en duurzaamheid van de jaarlijkse Leaseplan Mobiliteitsmonitor. Dit is een internationaal onderzoek onder meer dan vierduizend mensen in zestien landen naar de problemen waarmee automobilisten en de auto-industrie in 2019 te maken hebben. Het onderzoek is uitgevoerd onder willekeurige mensen, dus niet per se mensen met rijbewijs of leaseauto. Download hier het volledige onderzoek uit de Automotive Kennisbank. 

 

 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.