Amerikaanse vakbond bereikt overeenkomst met Ford

Ford •
De partijen kwamen onder andere een loonsverhoging van 25 procent overeen.
Kim Andriessen Kim Andriessen
• Laatste update:
(foto: Ford)

De Amerikaanse vakbond voor de auto-industrie UAW heeft woensdag (25 oktober) een voorlopig akkoord bereikt met autoproducent Ford. De partijen kwamen onder andere een loonsverhoging van 25 procent overeen.

De UAW wilde een loonsverhoging van 40 procent, maar Ford bood in eerste instantie 9 procent. Na een staking van 41 dagen wisten de partijen deze week overeenstemming te bereiken. De leden van de bond moeten nog wel over het akkoord stemmen.

President Joe Biden is verheugd over de deal. “Dit bewijst dat werkgevers en werknemers hun meningsverschillen aan de onderhandelingstafel kunnen oplossen,” citeert persbureau Reuters de Amerikaanse president. Biden was in september nog ter plekke in Michigan om de stakers een hart onder de riem te steken.

GM en Stellantis

De werknemers van General Motors (GM) en Stellantis staken nog door. De beide autoproducenten bieden nu 23 procent loonsverhoging, maar dat is voor de vakbond niet genoeg.

De staking bij de ‘grote drie’ van Detroit begon medio september. Meer dan 45 duizend werknemers van de drie autoproducenten legden toen het werk neer. De UAW heeft in de Verenigde Staten 146 duizend leden.

Ook in 2019 was er een langdurige periode van stakingen in de Amerikaanse auto-industrie. Toen werd er zelfs na het bereiken van een deal nog doorgestaakt.

Amerikaanse vakbond bereikt overeenkomst met Ford | Automotive Online

Amerikaanse vakbond bereikt overeenkomst met Ford

Ford •
De partijen kwamen onder andere een loonsverhoging van 25 procent overeen.
Kim Andriessen Kim Andriessen
• Laatste update:
(foto: Ford)

De Amerikaanse vakbond voor de auto-industrie UAW heeft woensdag (25 oktober) een voorlopig akkoord bereikt met autoproducent Ford. De partijen kwamen onder andere een loonsverhoging van 25 procent overeen.

De UAW wilde een loonsverhoging van 40 procent, maar Ford bood in eerste instantie 9 procent. Na een staking van 41 dagen wisten de partijen deze week overeenstemming te bereiken. De leden van de bond moeten nog wel over het akkoord stemmen.

President Joe Biden is verheugd over de deal. “Dit bewijst dat werkgevers en werknemers hun meningsverschillen aan de onderhandelingstafel kunnen oplossen,” citeert persbureau Reuters de Amerikaanse president. Biden was in september nog ter plekke in Michigan om de stakers een hart onder de riem te steken.

GM en Stellantis

De werknemers van General Motors (GM) en Stellantis staken nog door. De beide autoproducenten bieden nu 23 procent loonsverhoging, maar dat is voor de vakbond niet genoeg.

De staking bij de ‘grote drie’ van Detroit begon medio september. Meer dan 45 duizend werknemers van de drie autoproducenten legden toen het werk neer. De UAW heeft in de Verenigde Staten 146 duizend leden.

Ook in 2019 was er een langdurige periode van stakingen in de Amerikaanse auto-industrie. Toen werd er zelfs na het bereiken van een deal nog doorgestaakt.