Verzet bij Amerikaanse autodealers over dwang verkoop elektrische wagens

Verenigde Staten • De brief aan president Joe Biden is ondertekend door 3.700 dealers in de Verenigde Staten.
Kim Andriessen Kim Andriessen
(Foto: Shutterstock)

Een groep Amerikaanse autodealers roept de regering van president Joe Biden op om terug te komen op regelgeving die voorschrijft dat in 2032 twee op de drie auto’s die in de Verenigde Staten verkocht worden elektrisch moeten zijn. Dit meldt persbureau Bloomberg.

De autodealers schrijven in een brief aan het Witte Huis dat de meeste autokopers in de VS nu niet geïnteresseerd zijn in het kopen van elektrische auto’s. Ook niet met stimuleringsmaatregelen van de overheid. Volgens de autoverkopers zou de regering mensen daarom ook niet moeten dwingen om elektrisch te gaan rijden. De brief, ondertekend door 3.700 dealers, werd dinsdag vrijgegeven.

‘De realiteit is dat de vraag naar elektrische auto’s geen gelijke tred houdt met de grote toestroom van volledig elektrisch aangedreven auto’s naar onze autobedrijven. Onze terreinen staan helemaal vol met deze auto’s’, staat in de brief. De bedrijven zeggen verder dat ze nog nooit een situatie hebben gezien waarin de overheid ‘op zo’n draconische manier heeft ingegrepen.’

Prijzen, laden en rijbereik

Volgens de dealers laten consumenten elektrische auto’s links liggen door de hoge aanschafprijzen. Ook hebben ze geen mogelijkheden om thuis op te laden. De lange tijd om op te laden en het verlies aan actieradius bij koud of warm weer worden eveneens genoemd als nadelen. Daarbij wordt het rijbereik aanzienlijk korter zodra er iets getrokken moet worden met de auto, aldus de groep autobedrijven.

De maatregelen van Biden zijn bedoeld om de uitstoot te verminderen en de overgang naar elektrisch rijden te versnellen. Eerder dit jaar hekelden Stellantis en Toyota de plannen al. De twee autoconcerns waarschuwden dat het voorstel agressieve en onrealistische verkopen van elektrische auto’s afdwingt. Daarbij zullen de voorraden van belangrijke grondstoffen die nodig zijn voor batterijen verder onder druk komen te staan, zo stelden de concerns.

Verzet bij Amerikaanse autodealers over dwang verkoop elektrische wagens | Automotive Online

Verzet bij Amerikaanse autodealers over dwang verkoop elektrische wagens

Verenigde Staten • De brief aan president Joe Biden is ondertekend door 3.700 dealers in de Verenigde Staten.
Kim Andriessen Kim Andriessen
(Foto: Shutterstock)

Een groep Amerikaanse autodealers roept de regering van president Joe Biden op om terug te komen op regelgeving die voorschrijft dat in 2032 twee op de drie auto’s die in de Verenigde Staten verkocht worden elektrisch moeten zijn. Dit meldt persbureau Bloomberg.

De autodealers schrijven in een brief aan het Witte Huis dat de meeste autokopers in de VS nu niet geïnteresseerd zijn in het kopen van elektrische auto’s. Ook niet met stimuleringsmaatregelen van de overheid. Volgens de autoverkopers zou de regering mensen daarom ook niet moeten dwingen om elektrisch te gaan rijden. De brief, ondertekend door 3.700 dealers, werd dinsdag vrijgegeven.

‘De realiteit is dat de vraag naar elektrische auto’s geen gelijke tred houdt met de grote toestroom van volledig elektrisch aangedreven auto’s naar onze autobedrijven. Onze terreinen staan helemaal vol met deze auto’s’, staat in de brief. De bedrijven zeggen verder dat ze nog nooit een situatie hebben gezien waarin de overheid ‘op zo’n draconische manier heeft ingegrepen.’

Prijzen, laden en rijbereik

Volgens de dealers laten consumenten elektrische auto’s links liggen door de hoge aanschafprijzen. Ook hebben ze geen mogelijkheden om thuis op te laden. De lange tijd om op te laden en het verlies aan actieradius bij koud of warm weer worden eveneens genoemd als nadelen. Daarbij wordt het rijbereik aanzienlijk korter zodra er iets getrokken moet worden met de auto, aldus de groep autobedrijven.

De maatregelen van Biden zijn bedoeld om de uitstoot te verminderen en de overgang naar elektrisch rijden te versnellen. Eerder dit jaar hekelden Stellantis en Toyota de plannen al. De twee autoconcerns waarschuwden dat het voorstel agressieve en onrealistische verkopen van elektrische auto’s afdwingt. Daarbij zullen de voorraden van belangrijke grondstoffen die nodig zijn voor batterijen verder onder druk komen te staan, zo stelden de concerns.