Joe Biden: ‘Medewerkers Ford, GM en Stellantis verdienen forse loonsverhoging’

staking • Het Witte Huis noemde het bezoek historisch. “Het is de eerste keer in moderne tijden dat een zittende president zo’n bijeenkomst van stakers heeft bezocht”.
Kim Andriessen Kim Andriessen
Joe Biden
(Foto: Shutterstock)

Joe Biden heeft in Michigan zijn steun betuigd aan de stakende medewerkers van Ford, GM en Stellantis. De Amerikaanse president droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van de drie autobedrijven ‘een forse loonsverhoging’ verdienen. Dit meldt het ANP.

Biden hield zijn toehoorders voor dat hun werkgevers goede zaken doen. “En dat zou ook voor jullie moeten gelden”, vond de president, die werd toegejuicht door de menigte. Het Witte Huis noemde het bezoek historisch. “Het is de eerste keer in moderne tijden dat een zittende president zo’n bijeenkomst van stakers heeft bezocht”, zei woordvoerster Karine Jean-Pierre.

De staking bij de ‘grote drie’ van Detroit duurt al ruim een week. Er wordt gestaakt voor meer loon en een kortere werkweek bij Ford, General Motors en Chrysler (onderdeel van Stellantis). In totaal leggen bijna 13 duizend medewerkers (van de ongeveer 145 duizend UAW-leden) nu het werk neer.

Dagblad Trouw schrijft vandaag dat de lonen van arbeiders in de Amerikaanse auto-industrie, gecorrigeerd voor inflatie, in de afgelopen twintig jaar met zo’n 30 procent daalden, aanmerkelijk slechter dan collega’s in andere industrieën. En dat terwijl de ‘grote drie’ in de afgelopen tien jaar in totaal 250 miljard dollar winst boekten.

Amerikaanse verkiezingen

Joe Biden hoopt in november 2024 herkozen te worden als president van de Verenigde Staten. Met zijn bezoek aan de stakende medewerkers van Ford, GM en Stellantis wil hij laten zien dat hij pro-vakbonden is. Biden liet zich daarom vergezellen door vakbondschef Shawn Fain van vakbond UAW, de United Auto Workers.

De bond geeft normaliter politieke steun aan Democratische presidentskandidaten, maar onthield die eerder dit jaar voor Joe Biden. Dat had volgens Amerikaanse media te maken met zorgen over de groene transitie naar elektrische auto’s. Om dit te stimuleren, gaf Biden de grote autofabrikanten miljarden aan subsidies om over te schakelen op de productie van elektrische voertuigen. ‘Maar de UAW klaagt dat hij vergat om te bedingen dat de werknemers daar ook van mee moesten profiteren,’ zo legt Trouw uit.

De belangrijkste rivaal van Biden, de Republikein Donald Trump, wil vandaag (woensdag) een bezoek brengen aan de stakers in Michigan.

Ook in 2019 was er een langdurige periode van stakingen in de Amerikaanse auto-industrie. Toen werd er zelfs na het bereiken van een deal nog doorgestaakt.

Joe Biden: ‘Medewerkers Ford, GM en Stellantis verdienen forse loonsverhoging’ | Automotive Online

Joe Biden: ‘Medewerkers Ford, GM en Stellantis verdienen forse loonsverhoging’

staking • Het Witte Huis noemde het bezoek historisch. “Het is de eerste keer in moderne tijden dat een zittende president zo’n bijeenkomst van stakers heeft bezocht”.
Kim Andriessen Kim Andriessen
Joe Biden
(Foto: Shutterstock)

Joe Biden heeft in Michigan zijn steun betuigd aan de stakende medewerkers van Ford, GM en Stellantis. De Amerikaanse president droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van de drie autobedrijven ‘een forse loonsverhoging’ verdienen. Dit meldt het ANP.

Biden hield zijn toehoorders voor dat hun werkgevers goede zaken doen. “En dat zou ook voor jullie moeten gelden”, vond de president, die werd toegejuicht door de menigte. Het Witte Huis noemde het bezoek historisch. “Het is de eerste keer in moderne tijden dat een zittende president zo’n bijeenkomst van stakers heeft bezocht”, zei woordvoerster Karine Jean-Pierre.

De staking bij de ‘grote drie’ van Detroit duurt al ruim een week. Er wordt gestaakt voor meer loon en een kortere werkweek bij Ford, General Motors en Chrysler (onderdeel van Stellantis). In totaal leggen bijna 13 duizend medewerkers (van de ongeveer 145 duizend UAW-leden) nu het werk neer.

Dagblad Trouw schrijft vandaag dat de lonen van arbeiders in de Amerikaanse auto-industrie, gecorrigeerd voor inflatie, in de afgelopen twintig jaar met zo’n 30 procent daalden, aanmerkelijk slechter dan collega’s in andere industrieën. En dat terwijl de ‘grote drie’ in de afgelopen tien jaar in totaal 250 miljard dollar winst boekten.

Amerikaanse verkiezingen

Joe Biden hoopt in november 2024 herkozen te worden als president van de Verenigde Staten. Met zijn bezoek aan de stakende medewerkers van Ford, GM en Stellantis wil hij laten zien dat hij pro-vakbonden is. Biden liet zich daarom vergezellen door vakbondschef Shawn Fain van vakbond UAW, de United Auto Workers.

De bond geeft normaliter politieke steun aan Democratische presidentskandidaten, maar onthield die eerder dit jaar voor Joe Biden. Dat had volgens Amerikaanse media te maken met zorgen over de groene transitie naar elektrische auto’s. Om dit te stimuleren, gaf Biden de grote autofabrikanten miljarden aan subsidies om over te schakelen op de productie van elektrische voertuigen. ‘Maar de UAW klaagt dat hij vergat om te bedingen dat de werknemers daar ook van mee moesten profiteren,’ zo legt Trouw uit.

De belangrijkste rivaal van Biden, de Republikein Donald Trump, wil vandaag (woensdag) een bezoek brengen aan de stakers in Michigan.

Ook in 2019 was er een langdurige periode van stakingen in de Amerikaanse auto-industrie. Toen werd er zelfs na het bereiken van een deal nog doorgestaakt.