Prijsoorlog in China: BYD roept op tot samenwerking, Tesla verlaagt prijzen weer

China • Tesla kondigde vandaag aan dat de Model Y in China 1.800 euro goedkoper wordt.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Tesla-fabriek in China. (Foto: Tesla)

BYD, China’s bestverkopende autofabrikant, heeft een oproep gedaan om de prijsoorlog tussen EV-fabrikanten in het Aziatische land te stoppen. “Chinese fabrikanten moeten zich verenigen om van China een wereldwijde krachtpatser in de autoproductie te maken”, zei ceo Wang Chuanfu op een conferentie. Dit meldt persbureau Reuters.

Prijzenslag

De prijzenslag is gaande sinds Tesla in januari begon met met prijsverlagingen, onder meer op de Chinese markt, om zo de omzet te vergroten. De Chinese autofabrikanten volgden. Ook BYD verlaagde de prijzen. Zo werd de BYD Seal 10 procent goedkoper.

“Ik geloof dat het tijd is voor de Chinese merken”, zei Chuanfu tijdens het evenement in China, staande voor een afbeelding van de logo’s van 12 grote Chinese autofabrikanten. Hij pleitte voor het samen optrekken op de wereldmarkt en het stoppen van de prijsoorlog. Chuanfu kreeg achteraf veel complimenten, maar hij ontving ook waarschuwingen dat de samenwerking de vrije concurrentie niet mag belemmeren.

Tesla: weer goedkoper

Tesla gooide vandaag olie op het vuur met de aankondiging dat het de prijzen in China wederom verlaagt. De prijs van de Model Y werd met circa 1.800 euro verlaagd, meldt het ANP. Tesla reageert daarmee op de prijsverlagingen van Zeekr en Leapmotor, begin vorige week. In sommige gevallen zijn de in China gemaakte Tesla’s nu bijna de helft goedkoper dan in de Verenigde Staten en Europa.

Tesla is nog altijd veruit de grootste fabrikant van elektrische voertuigen op de Amerikaanse thuismarkt, maar blijft in China, de grootste automarkt ter wereld, achter bij concurrent BYD. Zo zag Tesla het aantal leveringen in China in juli met 31 procent dalen tot het laagste niveau van dit jaar, terwijl concurrenten als BYD, Li Auto en Nio allemaal nieuwe verkooprecords behaalden.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Prijsoorlog in China: BYD roept op tot samenwerking, Tesla verlaagt prijzen weer | Automotive Online

Prijsoorlog in China: BYD roept op tot samenwerking, Tesla verlaagt prijzen weer

China • Tesla kondigde vandaag aan dat de Model Y in China 1.800 euro goedkoper wordt.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Tesla-fabriek in China. (Foto: Tesla)

BYD, China’s bestverkopende autofabrikant, heeft een oproep gedaan om de prijsoorlog tussen EV-fabrikanten in het Aziatische land te stoppen. “Chinese fabrikanten moeten zich verenigen om van China een wereldwijde krachtpatser in de autoproductie te maken”, zei ceo Wang Chuanfu op een conferentie. Dit meldt persbureau Reuters.

Prijzenslag

De prijzenslag is gaande sinds Tesla in januari begon met met prijsverlagingen, onder meer op de Chinese markt, om zo de omzet te vergroten. De Chinese autofabrikanten volgden. Ook BYD verlaagde de prijzen. Zo werd de BYD Seal 10 procent goedkoper.

“Ik geloof dat het tijd is voor de Chinese merken”, zei Chuanfu tijdens het evenement in China, staande voor een afbeelding van de logo’s van 12 grote Chinese autofabrikanten. Hij pleitte voor het samen optrekken op de wereldmarkt en het stoppen van de prijsoorlog. Chuanfu kreeg achteraf veel complimenten, maar hij ontving ook waarschuwingen dat de samenwerking de vrije concurrentie niet mag belemmeren.

Tesla: weer goedkoper

Tesla gooide vandaag olie op het vuur met de aankondiging dat het de prijzen in China wederom verlaagt. De prijs van de Model Y werd met circa 1.800 euro verlaagd, meldt het ANP. Tesla reageert daarmee op de prijsverlagingen van Zeekr en Leapmotor, begin vorige week. In sommige gevallen zijn de in China gemaakte Tesla’s nu bijna de helft goedkoper dan in de Verenigde Staten en Europa.

Tesla is nog altijd veruit de grootste fabrikant van elektrische voertuigen op de Amerikaanse thuismarkt, maar blijft in China, de grootste automarkt ter wereld, achter bij concurrent BYD. Zo zag Tesla het aantal leveringen in China in juli met 31 procent dalen tot het laagste niveau van dit jaar, terwijl concurrenten als BYD, Li Auto en Nio allemaal nieuwe verkooprecords behaalden.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.