BYD investeert 1 miljard dollar in bouw Turkse fabriek om importheffingen te omzeilen

BYD • BYD verwacht een jaarlijkse productie van 150 duizend hybride en elektrische auto’s vanaf eind 2026.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(Foto: BYD).

De Chinese autofabrikant BYD investeert 1 miljard dollar in een nieuwe fabriek in Turkije, gericht op de productie van elektrische en hybride voertuigen. De fabriek zal jaarlijks 150 duizend voertuigen produceren en moet tegen eind 2026 operationeel zijn. Dat meldt ANP.

Met deze investering verwacht BYD circa 5 duizend banen te creëren. De locatie in Turkije is strategisch gekozen vanwege de douaneovereenkomst met de Europese Unie, wat de handelsvoordelen biedt ondanks dat Turkije geen EU-lid is.

BYD is niet de enige autofabrikant die produceert in Turkije. Fiat en Renault openden aan het begin van de jaren zeventig fabrieken in Turkije. Later volgden onder meer Ford, Toyota en Hyundai, die profiteerden van de positie van Turkije als kruispunt tussen Europa, Azië en het Midden-Oosten.

Importheffingen

De nieuwe fabriek speelt in op de recente aankondiging van de Europese Unie om invoertarieven op Chinese elektrische voertuigen te verhogen. Voor BYD betekent dit een extra tarief van 17,4 procent bovenop het bestaande tarief van 10 procent.

Naast de fabriek in Turkije, is BYD bezig met de bouw van een andere fabriek in Hongarije, die in 2026 operationeel moet zijn.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

BYD investeert 1 miljard dollar in bouw Turkse fabriek om importheffingen te omzeilen | Automotive Online

BYD investeert 1 miljard dollar in bouw Turkse fabriek om importheffingen te omzeilen

BYD • BYD verwacht een jaarlijkse productie van 150 duizend hybride en elektrische auto’s vanaf eind 2026.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(Foto: BYD).

De Chinese autofabrikant BYD investeert 1 miljard dollar in een nieuwe fabriek in Turkije, gericht op de productie van elektrische en hybride voertuigen. De fabriek zal jaarlijks 150 duizend voertuigen produceren en moet tegen eind 2026 operationeel zijn. Dat meldt ANP.

Met deze investering verwacht BYD circa 5 duizend banen te creëren. De locatie in Turkije is strategisch gekozen vanwege de douaneovereenkomst met de Europese Unie, wat de handelsvoordelen biedt ondanks dat Turkije geen EU-lid is.

BYD is niet de enige autofabrikant die produceert in Turkije. Fiat en Renault openden aan het begin van de jaren zeventig fabrieken in Turkije. Later volgden onder meer Ford, Toyota en Hyundai, die profiteerden van de positie van Turkije als kruispunt tussen Europa, Azië en het Midden-Oosten.

Importheffingen

De nieuwe fabriek speelt in op de recente aankondiging van de Europese Unie om invoertarieven op Chinese elektrische voertuigen te verhogen. Voor BYD betekent dit een extra tarief van 17,4 procent bovenop het bestaande tarief van 10 procent.

Naast de fabriek in Turkije, is BYD bezig met de bouw van een andere fabriek in Hongarije, die in 2026 operationeel moet zijn.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.