Mega-recall: 67 miljoen airbags met veiligheidsdefect in VS

Recall • Het is nog niet duidelijk of deze ontstekers ook in Europa geleverd zijn.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Mogelijk komt er een nieuwe massale recall van airbag ontstekers (foto: Shutterstock)

In de VS is een dispuut ontstaan tussen de NHTSA (de Amerikaanse RDW) en ARC Automotive, fabrikant van airbag-ontstekers. De NHTSA eist een recall van 67 miljoen auto’s met airbag wegens een veiligheidsdefect. Maar ARC Automotive ontkent dat er gevaar dreigt. Dit meldt persbureau Reuters.

Oudere auto’s

De NHTSA doet als sinds 2015 onderzoek naar de ontstekers van ARC Automotive. Het risico ontstaat door veroudering en het onderzoek richt zich dus ook op oudere auto’s. Nu ARC ontkent dat er gevaar dreigt, schrijft de NHTSA: “Airbag-ontstekers die metalen fragmenten naar de inzittenden van een voertuig schieten, in plaats van de airbag correct op te blazen, creëren een onredelijk risico op overlijden en letsel.”

De ontstekers van ARC zijn in de VS in elk geval gebruikt in auto’s gebouwd door Chrysler (pre-Stellantis), BMW, Hyundai, Kia en General Motors. Dat laatste bedrijf heeft al een terugroepactie afgekondigd van 1 miljoen voertuigen, nadat een ARC airbag-ontsteker in  maart verwondingen aan het gezicht van een bestuurder veroorzaakte.

De betreffende ontstekers zijn 18 jaar lang geproduceerd. Delphi bouwde er nog eens 11 miljoen in licentie. Het is nog niet helder of ze ook in de EU in auto’s zijn gebruikt.

Takata

De ongevallen en gemelde verwondingen doen sterk denken aan de grote problemen die in 2013 aan het licht kwamen met Takata airbag-ontstekers. Ook die ontploften soms in het gezicht van de bestuurder, wat wereldwijd tot honderden doden heeft geleid. Takanta ging bijna aan de recalls en imagoschade failliet. Het werd uiteindelijk overgenomen door het Chinees-Amerikaanse Key Safety Systems.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Mega-recall: 67 miljoen airbags met veiligheidsdefect in VS | Automotive Online

Mega-recall: 67 miljoen airbags met veiligheidsdefect in VS

Recall • Het is nog niet duidelijk of deze ontstekers ook in Europa geleverd zijn.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Mogelijk komt er een nieuwe massale recall van airbag ontstekers (foto: Shutterstock)

In de VS is een dispuut ontstaan tussen de NHTSA (de Amerikaanse RDW) en ARC Automotive, fabrikant van airbag-ontstekers. De NHTSA eist een recall van 67 miljoen auto’s met airbag wegens een veiligheidsdefect. Maar ARC Automotive ontkent dat er gevaar dreigt. Dit meldt persbureau Reuters.

Oudere auto’s

De NHTSA doet als sinds 2015 onderzoek naar de ontstekers van ARC Automotive. Het risico ontstaat door veroudering en het onderzoek richt zich dus ook op oudere auto’s. Nu ARC ontkent dat er gevaar dreigt, schrijft de NHTSA: “Airbag-ontstekers die metalen fragmenten naar de inzittenden van een voertuig schieten, in plaats van de airbag correct op te blazen, creëren een onredelijk risico op overlijden en letsel.”

De ontstekers van ARC zijn in de VS in elk geval gebruikt in auto’s gebouwd door Chrysler (pre-Stellantis), BMW, Hyundai, Kia en General Motors. Dat laatste bedrijf heeft al een terugroepactie afgekondigd van 1 miljoen voertuigen, nadat een ARC airbag-ontsteker in  maart verwondingen aan het gezicht van een bestuurder veroorzaakte.

De betreffende ontstekers zijn 18 jaar lang geproduceerd. Delphi bouwde er nog eens 11 miljoen in licentie. Het is nog niet helder of ze ook in de EU in auto’s zijn gebruikt.

Takata

De ongevallen en gemelde verwondingen doen sterk denken aan de grote problemen die in 2013 aan het licht kwamen met Takata airbag-ontstekers. Ook die ontploften soms in het gezicht van de bestuurder, wat wereldwijd tot honderden doden heeft geleid. Takanta ging bijna aan de recalls en imagoschade failliet. Het werd uiteindelijk overgenomen door het Chinees-Amerikaanse Key Safety Systems.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.