Weer doden door defecte Takata-airbags, Citroën roept half miljoen auto’s terug

Takata • Het gaat om oudere jaargangen van de Citroën C3 en DS3 in onder meer Frankrijk, Zuid-Europa, Afrika en het Midden-Oosten.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Foto: Shutterstock

Stellantis heeft in diverse landen, waaronder Frankrijk, ruim een half miljoen auto’s van de modellen Citroën C3 en DS3 teruggeroepen. De fabrikant heeft in diverse landen klanten aangespoord om niet meer in deze auto’s te rijden vanwege mogelijk defecte airbags. Die zijn van Takata, een merk dat in 2017 ten onder ging aan de slecht functionerende airbag-ontstekers. Stellantis meldt de recall op het officiële Franse recall-register.

Het gaat om de Citroën C3 en DS 3, gebouwd tussen 2009 en 2019. De recall loopt in onder meer Frankrijk, Zuid-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. In het RDW-register staat voor Nederland geen actuele terugroepactie voor deze modellen vermeld.

Sterfgevallen

Stellantis levert klanten circa 60 duizend vervangende auto’s, koopt nieuwe airbags bij een andere leverancier en verdubbelt het aantal medewerkers om bezorgde klanten te helpen, vertelde Thierry Koskas, ceo van Citroën, aan de Franse tv-zender BFM Business. Volgens de Franse krant Le Monde zijn verschillende sterfgevallen in de Franse overzeese gebiedsdelen toegeschreven aan de defecte airbags.

100 miljoen

Takata was een Japanse fabrikant van onder meer airbags. In 2013 bleek voor het eerst dat de airbag-ontstekers spontaan konden ontploffen. De airbags bleken gemonteerd in auto’s van zeer veel fabrikanten waaronder General Motors, Mercedes-Benz, Honda, Volkswagen, Nissan en Ford. Uiteindelijk werden meer dan 100 miljoen defecte airbags vervangen. Tientallen sterfgevallen wereldwijd hielden verband met Takata-airbags. Takata ging in 2017 failliet.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.