‘Geely presteert beter dan verwacht’

Geely • Dit jaar wil Geely 1,65 miljoen auto’s verkopen, 15 procent meer dan vorig jaar.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(foto: Geely)

Het Chinese autoconcern Geely, onder meer eigenaar van Volvo en Polestar, heeft vorig jaar 708 miljoen euro nettowinst gemaakt, 9 procent meer dan een jaar eerder. Volgens persbureau Bloomberg overtreft Geely daarmee de verwachtingen van analisten, die waren uitgegaan van een winst van 653 miljoen euro. Ook de omzet ging omhoog: met 46 procent naar 19 miljard euro.

Vooral de gestegen verkoop van elektrische voertuigen heeft aan het resultaat bijgedragen, alhoewel de fabrikant nog ver achterloopt op grote concurrent BYD. Hoewel de verkopen vorig jaar stegen met 300 procent ten opzichte van 2021 naar 82.100 voertuigen, is slechts een fractie van de 1,8 miljoen elektrische auto’s (inclusief plug-in hybrides) die BYD wegzette. Dat bedrijf is helemaal gestopt met de productie van brandstofauto’s.

Export

Dit jaar wil Geely 1,65 miljoen auto’s verkopen, 15 procent meer dan vorig jaar. Vooral export naar andere werelddelen moet hieraan bijdragen, en samenwerkingsverbanden met partners zoals met Renault. Vorig jaar is de export al met 72 procent gestegen naar 198 duizend voertuigen. In China verkocht Geely met 1,2 miljoen exemplaren 2 procent meer auto’s.

Ook het nieuwe elektrische merk Zeekr, dat in 2021 werd gelanceerd, moet gaan groeien. Dit merk werkt samen met een ontwerpteam van Volvo in het Zweedse Gotenburg. Zeekr verkocht vorig jaar 71 duizend auto’s. Dit jaar moeten dat er 140 duizend worden.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

‘Geely presteert beter dan verwacht’ | Automotive Online

‘Geely presteert beter dan verwacht’

Geely • Dit jaar wil Geely 1,65 miljoen auto’s verkopen, 15 procent meer dan vorig jaar.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(foto: Geely)

Het Chinese autoconcern Geely, onder meer eigenaar van Volvo en Polestar, heeft vorig jaar 708 miljoen euro nettowinst gemaakt, 9 procent meer dan een jaar eerder. Volgens persbureau Bloomberg overtreft Geely daarmee de verwachtingen van analisten, die waren uitgegaan van een winst van 653 miljoen euro. Ook de omzet ging omhoog: met 46 procent naar 19 miljard euro.

Vooral de gestegen verkoop van elektrische voertuigen heeft aan het resultaat bijgedragen, alhoewel de fabrikant nog ver achterloopt op grote concurrent BYD. Hoewel de verkopen vorig jaar stegen met 300 procent ten opzichte van 2021 naar 82.100 voertuigen, is slechts een fractie van de 1,8 miljoen elektrische auto’s (inclusief plug-in hybrides) die BYD wegzette. Dat bedrijf is helemaal gestopt met de productie van brandstofauto’s.

Export

Dit jaar wil Geely 1,65 miljoen auto’s verkopen, 15 procent meer dan vorig jaar. Vooral export naar andere werelddelen moet hieraan bijdragen, en samenwerkingsverbanden met partners zoals met Renault. Vorig jaar is de export al met 72 procent gestegen naar 198 duizend voertuigen. In China verkocht Geely met 1,2 miljoen exemplaren 2 procent meer auto’s.

Ook het nieuwe elektrische merk Zeekr, dat in 2021 werd gelanceerd, moet gaan groeien. Dit merk werkt samen met een ontwerpteam van Volvo in het Zweedse Gotenburg. Zeekr verkocht vorig jaar 71 duizend auto’s. Dit jaar moeten dat er 140 duizend worden.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.