Chinees EV-merk Zeekr naar Europese markt

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
In China wordt Zeekr sinds een jaar verkocht (foto: Shutterstock)

In de loop van 2023 komen elektrische auto’s van het Chinese merk Zeekr ook in de EU te koop. Dit vertelde An Conghui, ceo van Geely en Zeekr, tijdens een rondetafelgesprek met journalisten, dat door Geely werd gepubliceerd. An Conghui vertelde daarbij dat Zeekr vanaf het begin is opgezet om aan de normen in Europa en de Verenigde Staten te voldoen. Beluister hier de podcast die we maakten over alle nieuwkomers.

Zeekr is een merk van autofabrikant Geely. Dat is ook eigenaar van Volvo en Polestar en aandeelhouder in Mercedes-Benz. Precies een jaar geleden werd de Zeekr 001 als eerste model in productie genomen. Het is bedoeld als premium merk voor jongere consumenten. De 001 is ook het model dat volgend jaar naar Europa komt.

Zeekr voegt zich bij een groeiende lijst van Chinese autofabrikanten die volgend jaar de verkoop van elektrische auto’s in Europa willen lanceren of uitbreiden, waaronder BYD, Xpeng en Great Wall Motors. Adviesbureau PwC verwacht dat de EU in 2025 800 duizend auto’s uit China importeert.