Acea: Europese nieuwverkoop plust in januari met 11,3 procent

Acea • De plus komt mede door de vergelijkingsbasis in 2022 toen in de maand januari een laag volume werd bereikt.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Het aantal registraties steeg in januari met 11,3 procent, aldus Acea. (Foto: Shutterstock)

Er zijn in de eerste maand van 2023 ruim 760 duizend nieuwe auto’s geregistreerd: 11,3 procent meer dan dezelfde maand vorig jaar. Koepelorganisatie Acea maakt hierbij wel de kanttekening dat januari 2022 een van de slechtste maanden was vorig jaar met 682 duizend registraties.

Op nationaal niveau werd de positieve prestatie van de regio weerspiegeld in drie van de vier belangrijkste markten. De sterkste stijgingen werden genoteerd in Spanje (+51,4%) en Italië (+19,0%), gevolgd door Frankrijk, met een bescheidener maar nog steeds solide groei (+8,8%). Uitzondering hierop is Duitsland, waar het aantal nieuwregistraties daalde met 2,6 procent.

Het aandeel elektrisch (+9,5%) en hybride personenauto’s (+26%) in de EU neemt toe,  maar benzineauto’s blijven goed voor het grootste marktaandeel met 38 procent.

Volkswagen

Volkswagen Group noteerde een stijging van 10,6 procent: met 197 duizend stuks, waarbij het Stellantis achter zich laat met 139 duizend registraties en een plusje van 0,9 procent. Renault doet het goed en plust met 24,6 procent, terwijl BMW Group (-10,1%) en Mercedes-Benz (-7,45%) over de maand januari in de min uitkwamen.