Minder verkochte auto’s, meer winst bij Volkswagen

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Fabrikant Volkswagen Group heeft in de eerste negen maanden 6,1 miljoen auto’s verkocht, 3 procent minder dan vorig jaar. De omzet steeg met 9 procent naar 203 miljard euro. In de eerste negen maanden werden er 366 duizend volledig elektrische auto’s verkocht, een kwart meer dan vorig jaar.

De winst na belasting kwam uit op 12,7 miljard euro, een plus van 12 procent. Dat meldt de fabrikant vandaag. De autofabrikant was 1,6 miljard euro kwijt aan alle kosten die verband hielden met het vertrek uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne en de beursgang van dochterbedrijf Porsche. Daarnaast trok Volkswagen zich onlangs terug uit een start-up voor autonoom rijdende wagens, Argo AI genaamd. Op de investering in dat project schrijft het bedrijf nu 1,9 miljard euro af.

Het concern meldt een uitdagend vierde kwartaal te verwachten. Vooral de onderdelentoelevering hapert nog steeds. Het bedrijf, dat gisteren meldde in 2033 in Europa te stoppen met de verkoop van brandfstofauto’s, stelt daarom permanent de kosten te moeten blijven reduceren.

Topman Oliver Blume is desondanks tevreden met de resultaten, vooral omdat de economische omstandigheden door de Europese energiecrisis en hoge inflatie niet heel gunstig zijn. “Ik ben blij dat we vooruitgang hebben geboekt in China en de Verenigde Straten en een nieuwe stap hebben gezet bij het veiligstellen van grondstoffen voor de uitbreidingsplannen op het vlak van elektrische auto’s.”

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.