Acea vraagt politiek om hulp bij EV-transitie

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Het Europese verbond van autofabrikanten Acea roept politiek Europa op tot actie. Tegen het licht van dalende verkopen is er volgens het verbond een politiek raamwerk nodig waarmee de markt kan herstellen en de transitie naar zero-emissie kan worden gemaakt.

“Om groei te realiseren – met een nog groter aandeel voor elektrische voertuigen – hebben we de juiste voorwaarden nodig,” zei Acea president en BMW ceo Oliver Zipse tijdens een bijeenkomst deze week. Zipse pleit voor een sterkere supply chain, Europese wetgeving die toegang tot grondstoffen voor e-mobiliteit garandeert en een versnelde uitrol van laadinfrastructuur. 

“We blijven investeren in onze groene transitie,” zegt Acea-directeur Sigrid de Vries, “maar zo’n ingrijpende transitie is alleen succesvol als we ook in de toekomst concurrerend zijn en daarvoor hebben we de juiste politieke kaders nodig.” Ook vraagt de ACEA om duidelijkheid. Zo is er in Europa bijvoorbeeld een wirwar ontstaan aan stimuleringsmaatregelen voor schone voertuigen.

Verkoopcijfers

Gebeurtenissen als Brexit, de coronacrisis, het chiptekort, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis hebben volgens Zipse een enorme invloed op de automarkt, wat we ook terugzien in de verkoopcijfers van ACEA. De organisatie heeft de verkoopverwachtingen bijgesteld. In eerste instantie ging men ervan uit dat de autoverkopen in 2022 zouden groeien.

Nu is de verwachting dat de verkopen gaan dalen naar 9,6 miljoen verkochte auto’s. Een afname van 26 procent ten opzichte van 2019 toen er 13 miljoen auto’s werden verkocht. Ook de bestelautoverkopen blijven in Europa achter.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

Acea vraagt politiek om hulp bij EV-transitie | Automotive Online

Acea vraagt politiek om hulp bij EV-transitie

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Het Europese verbond van autofabrikanten Acea roept politiek Europa op tot actie. Tegen het licht van dalende verkopen is er volgens het verbond een politiek raamwerk nodig waarmee de markt kan herstellen en de transitie naar zero-emissie kan worden gemaakt.

“Om groei te realiseren – met een nog groter aandeel voor elektrische voertuigen – hebben we de juiste voorwaarden nodig,” zei Acea president en BMW ceo Oliver Zipse tijdens een bijeenkomst deze week. Zipse pleit voor een sterkere supply chain, Europese wetgeving die toegang tot grondstoffen voor e-mobiliteit garandeert en een versnelde uitrol van laadinfrastructuur. 

“We blijven investeren in onze groene transitie,” zegt Acea-directeur Sigrid de Vries, “maar zo’n ingrijpende transitie is alleen succesvol als we ook in de toekomst concurrerend zijn en daarvoor hebben we de juiste politieke kaders nodig.” Ook vraagt de ACEA om duidelijkheid. Zo is er in Europa bijvoorbeeld een wirwar ontstaan aan stimuleringsmaatregelen voor schone voertuigen.

Verkoopcijfers

Gebeurtenissen als Brexit, de coronacrisis, het chiptekort, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis hebben volgens Zipse een enorme invloed op de automarkt, wat we ook terugzien in de verkoopcijfers van ACEA. De organisatie heeft de verkoopverwachtingen bijgesteld. In eerste instantie ging men ervan uit dat de autoverkopen in 2022 zouden groeien.

Nu is de verwachting dat de verkopen gaan dalen naar 9,6 miljoen verkochte auto’s. Een afname van 26 procent ten opzichte van 2019 toen er 13 miljoen auto’s werden verkocht. Ook de bestelautoverkopen blijven in Europa achter.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.