‘Oekraïnse bedradingsleveranciers goed voor 7% marktaandeel’

Oorlog Oekraïne • In een gemiddelde auto zit ongeveer vijf kilometer aan bedrading.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
In een auto zit kilometers aan bedrading. (Foto: Shutterstock)

De Oekraïense kabelboom- en bedradingstoeleveranciers zijn goed voor een wereldwijd marktaandeel van zeven procent. Vooral in Europa gevestigde fabrikanten kopen bedrading in Oekraïne. Door leveringsproblemen komen steeds meer autofabrieken stil te liggen. Dat meldt Reuters op basis van onder meer data van onderzoeksbureau Alix Partners. 

In een gemiddelde auto zit ongeveer vijf kilometer aan bedrading. 

In de afgelopen jaren vestigden onder meer grote toeleveranciers zoals Forschner, Kromberg & Schubert, Prettl, SEBN en het Japanse Yazaki zich in Oekraïne. In totaal gaat het om 22 bedrijven, waar zestigduizend mensen werken, die zich voornamelijk bezig houden met kabelbomen en bedrading. Die liggen nu allemaal stil. Volgens industrie-experts gaat het nog maanden duren voor de de autofabrikanten alternatieve leveranciers gevonden hebben. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.