Nissan verlaat Russische markt ‘voor 1 euro’

Oorlog Oekraïne • Het bedrijf neemt een verlies van 700 miljoen euro voor lief.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
Het vertrek van Nissan is de meest recente in een lange reeks kostbare exits uit Rusland. (foto: Shutterstock)

Nissan doet zijn Russische activiteiten over aan onderzoeksinstituut Nami. Het Russische staatsbedrijf betaalt volgens meerdere bronnen een symbolisch bedrag van 1 euro voor de overname. Alliantiepartner Renault deed al in mei eenzelfde transactie met hetzelfde instituut.

Nissan legde de productie in Sint Petersburg al in mei stil vanwege onderdelentekorten. Nu er geen zicht is op een verbetering van de situatie besloot het merk Rusland te verlaten. De Japanse automaker schrijft dat het ongeveer 100 miljard yen afschrijft op de beslissing, zo’n 700 miljoen euro.

Terugkopen

Nissan verkoopt de productie- en R&D-faciliteiten in Sint Petersburg alsmede de verkoopvestiging in Moskou. Wel is de voorwaarde opgenomen dat de Japanners binnen zes jaar eventueel alle activiteiten kunnen terugkopen, laat het bedrijf in een verklaring weten. 

Het vertrek van Nissan is de meest recente in een lange reeks kostbare exits uit Rusland sinds het land Oekraïne binnenviel. Inmiddels hebben volgens nieuwssite Fortune meer dan duizend bedrijven Rusland verlaten.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

Nissan verlaat Russische markt ‘voor 1 euro’ | Automotive Online

Nissan verlaat Russische markt ‘voor 1 euro’

Oorlog Oekraïne • Het bedrijf neemt een verlies van 700 miljoen euro voor lief.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
Het vertrek van Nissan is de meest recente in een lange reeks kostbare exits uit Rusland. (foto: Shutterstock)

Nissan doet zijn Russische activiteiten over aan onderzoeksinstituut Nami. Het Russische staatsbedrijf betaalt volgens meerdere bronnen een symbolisch bedrag van 1 euro voor de overname. Alliantiepartner Renault deed al in mei eenzelfde transactie met hetzelfde instituut.

Nissan legde de productie in Sint Petersburg al in mei stil vanwege onderdelentekorten. Nu er geen zicht is op een verbetering van de situatie besloot het merk Rusland te verlaten. De Japanse automaker schrijft dat het ongeveer 100 miljard yen afschrijft op de beslissing, zo’n 700 miljoen euro.

Terugkopen

Nissan verkoopt de productie- en R&D-faciliteiten in Sint Petersburg alsmede de verkoopvestiging in Moskou. Wel is de voorwaarde opgenomen dat de Japanners binnen zes jaar eventueel alle activiteiten kunnen terugkopen, laat het bedrijf in een verklaring weten. 

Het vertrek van Nissan is de meest recente in een lange reeks kostbare exits uit Rusland sinds het land Oekraïne binnenviel. Inmiddels hebben volgens nieuwssite Fortune meer dan duizend bedrijven Rusland verlaten.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.