BMW en VW betalen miljoenenboete in dieselschandaal

Emissiefraude • Hiermee komt een einde aan een kartelonderzoek van de Europese Commissie naar het mogelijk bewust tegenhouden van de ontwikkeling van schonere aandrijftechnologie.
Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Met het betalen van een schikking van 373 miljoen euro wordt BMW verlost van een kartelonderzoek van de Europese Commissie. (Foto: Shutterstock)

Autofabrikant BMW Group heeft een schikking van 373 miljoen euro geaccepteerd van de Europese Commissie. De Volkswagen Groep schikt eveneens, voor 500 miljoen euro. Hiermee komt een einde aan een kartelonderzoek naar het mogelijk bewust tegenhouden van de ontwikkeling van schonere aandrijftechnologie. Dat maakt de Europese Commissie vandaag bekend.

Emissiefraude

Met het betalen van de boete erkent de fabrikant volgens de EU dat er in een kartel afspraken zijn gemaakt over het vaststellen van de normen voor het Adblue-additief dat in dieselauto’s wordt gebruikt. Het onderzoek naar kartelvorming leidde in Duitsland tot invallen bij BMW, Volkswagen en Daimler door inspecteurs van de Europese Commissie. De andere aanklachten die in verband gesteld werden met emissiefraude zijn echter ingetrokken. “Dit onderstreept dat de BMW Group zich nooit schuldig heeft gemaakt aan manipulatie van emissiecontrolesystemen”, zo schrijft de fabrikant in een verklaring.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

BMW en VW betalen miljoenenboete in dieselschandaal | Automotive Online

BMW en VW betalen miljoenenboete in dieselschandaal

Emissiefraude • Hiermee komt een einde aan een kartelonderzoek van de Europese Commissie naar het mogelijk bewust tegenhouden van de ontwikkeling van schonere aandrijftechnologie.
Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Met het betalen van een schikking van 373 miljoen euro wordt BMW verlost van een kartelonderzoek van de Europese Commissie. (Foto: Shutterstock)

Autofabrikant BMW Group heeft een schikking van 373 miljoen euro geaccepteerd van de Europese Commissie. De Volkswagen Groep schikt eveneens, voor 500 miljoen euro. Hiermee komt een einde aan een kartelonderzoek naar het mogelijk bewust tegenhouden van de ontwikkeling van schonere aandrijftechnologie. Dat maakt de Europese Commissie vandaag bekend.

Emissiefraude

Met het betalen van de boete erkent de fabrikant volgens de EU dat er in een kartel afspraken zijn gemaakt over het vaststellen van de normen voor het Adblue-additief dat in dieselauto’s wordt gebruikt. Het onderzoek naar kartelvorming leidde in Duitsland tot invallen bij BMW, Volkswagen en Daimler door inspecteurs van de Europese Commissie. De andere aanklachten die in verband gesteld werden met emissiefraude zijn echter ingetrokken. “Dit onderstreept dat de BMW Group zich nooit schuldig heeft gemaakt aan manipulatie van emissiecontrolesystemen”, zo schrijft de fabrikant in een verklaring.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.