VW treft schikking van 288 miljoen euro met voormalige bestuurders

Emissiefraude • Oud-topman Martin Winterkorn betaalt een schadevergoeding van 11,2 miljoen euro
Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Oud-topman Martin Winterkorn betaalt een schadevergoeding van 11,2 miljoen euro vanwege zijn rol in de dieselsjoemelaffaire aan de Volkswagen Groep. (Foto: Shutterstock)

Oud-bestuurders van de Volkswagen Groep hebben een schikking van 288 miljoen euro bereikt met hun voormalige werkgever. De voormalige top van het concern betaalt een schadevergoeding aan de autofabrikant vanwege hun rol in de dieselsjoemelaffaire. Dat maakt Volkswagen Groep bekend in een statement.

Oud VW-topman Martin Winterkorn moet een bedrag betalen van 11,2 miljoen euro. Oud-Audi topman Rupert Stadler, die een tijd in voorarrest zat vanwege zijn rol in de emissiefraude, betaalt 4,1 miljoen euro aan schadevergoeding.

Onderzoek

Volkswagen had de twee topmannen aangeklaagd, omdat zij verzuimden om het bedrijf te beschermen. Dat zou blijken uit onderzoek van advocatenkantoor Gleiss Lutz, dat jaren onderzoek deed naar het dieselschandaal dat in 2015 aan het licht kwam. Voor het onderzoek werden meer dan 1.500 mensen geïnterviewd over de zaak. Tegen beide mannen loopt ook een justitieel onderzoek, zowel in Duitsland als de Verenigde Staten.

Naast Stadler en Winterkorn dragen alle voormalige bestuurders bij aan een betaling van 270 miljoen euro uit de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Het akkoord over de schadevergoedingen moet 22 juli op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering nog worden goedgekeurd.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

VW treft schikking van 288 miljoen euro met voormalige bestuurders | Automotive Online

VW treft schikking van 288 miljoen euro met voormalige bestuurders

Emissiefraude • Oud-topman Martin Winterkorn betaalt een schadevergoeding van 11,2 miljoen euro
Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Oud-topman Martin Winterkorn betaalt een schadevergoeding van 11,2 miljoen euro vanwege zijn rol in de dieselsjoemelaffaire aan de Volkswagen Groep. (Foto: Shutterstock)

Oud-bestuurders van de Volkswagen Groep hebben een schikking van 288 miljoen euro bereikt met hun voormalige werkgever. De voormalige top van het concern betaalt een schadevergoeding aan de autofabrikant vanwege hun rol in de dieselsjoemelaffaire. Dat maakt Volkswagen Groep bekend in een statement.

Oud VW-topman Martin Winterkorn moet een bedrag betalen van 11,2 miljoen euro. Oud-Audi topman Rupert Stadler, die een tijd in voorarrest zat vanwege zijn rol in de emissiefraude, betaalt 4,1 miljoen euro aan schadevergoeding.

Onderzoek

Volkswagen had de twee topmannen aangeklaagd, omdat zij verzuimden om het bedrijf te beschermen. Dat zou blijken uit onderzoek van advocatenkantoor Gleiss Lutz, dat jaren onderzoek deed naar het dieselschandaal dat in 2015 aan het licht kwam. Voor het onderzoek werden meer dan 1.500 mensen geïnterviewd over de zaak. Tegen beide mannen loopt ook een justitieel onderzoek, zowel in Duitsland als de Verenigde Staten.

Naast Stadler en Winterkorn dragen alle voormalige bestuurders bij aan een betaling van 270 miljoen euro uit de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Het akkoord over de schadevergoedingen moet 22 juli op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering nog worden goedgekeurd.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.