‘Aston Martin in gesprek over verlaging schuldenberg’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Foto: Aston Martin

De verliesgevende Britse sportwagenfabrikant Aston Martin voert gesprekken met bankiers om zijn schuldenberg van zo’n 1,3 miljard euro terug te dringen. Dat heeft voorzitter Lawrence Stroll gezegd.

De fabrikant van luxe auto’s heeft al een aantal keren geld opgehaald, onder andere bij nieuwe grote aandeelhouders. Aston Martin praat nu met banken over een obligatielening van ongeveer 1 miljard euro die in november volgend jaar vervalt. De rente op die lening zadelt het bedrijf op met betalingen van omgerekend 111 miljoen euro per jaar.

“We onderzoeken momenteel samen met onze bankiers wat de meest geschikte manier is om hiermee om te gaan”, zei Stroll in een interview met Bloomberg Television. Stroll, een Canadese miljardair, redde in 2020 Aston Martin.

Kwetsbaar

Het bedrijf heeft het altijd moeilijk gehad met de financiën en haalde in 2022 het Saudische Public Investment Fund (PIF) binnen als financier. Dat maakte deel uit van Stroll’s inspanningen om een ommekeer te bewerkstelligen en over te schakelen op sportauto’s die op batterijen rijden. Marktkenners gaven in het verleden aan dat het gebrek aan schaalgrootte en het precaire kassaldo Aston Martin kwetsbaar maakten.

Vorig jaar werd de Chinese Zhejiang Geely Holding Group een van de grootste aandeelhouders. Ook de fabrikant van elektrische auto’s Lucid Group, waar het Public Investment Fund een meerderheid in handen heeft, is grootaandeelhouder.

In Nederland werden vorig jaar 27 Aston Martins geregistreerd, waarvan de helft een DBX.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

‘Aston Martin in gesprek over verlaging schuldenberg’ | Automotive Online

‘Aston Martin in gesprek over verlaging schuldenberg’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Foto: Aston Martin

De verliesgevende Britse sportwagenfabrikant Aston Martin voert gesprekken met bankiers om zijn schuldenberg van zo’n 1,3 miljard euro terug te dringen. Dat heeft voorzitter Lawrence Stroll gezegd.

De fabrikant van luxe auto’s heeft al een aantal keren geld opgehaald, onder andere bij nieuwe grote aandeelhouders. Aston Martin praat nu met banken over een obligatielening van ongeveer 1 miljard euro die in november volgend jaar vervalt. De rente op die lening zadelt het bedrijf op met betalingen van omgerekend 111 miljoen euro per jaar.

“We onderzoeken momenteel samen met onze bankiers wat de meest geschikte manier is om hiermee om te gaan”, zei Stroll in een interview met Bloomberg Television. Stroll, een Canadese miljardair, redde in 2020 Aston Martin.

Kwetsbaar

Het bedrijf heeft het altijd moeilijk gehad met de financiën en haalde in 2022 het Saudische Public Investment Fund (PIF) binnen als financier. Dat maakte deel uit van Stroll’s inspanningen om een ommekeer te bewerkstelligen en over te schakelen op sportauto’s die op batterijen rijden. Marktkenners gaven in het verleden aan dat het gebrek aan schaalgrootte en het precaire kassaldo Aston Martin kwetsbaar maakten.

Vorig jaar werd de Chinese Zhejiang Geely Holding Group een van de grootste aandeelhouders. Ook de fabrikant van elektrische auto’s Lucid Group, waar het Public Investment Fund een meerderheid in handen heeft, is grootaandeelhouder.

In Nederland werden vorig jaar 27 Aston Martins geregistreerd, waarvan de helft een DBX.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.