EC mengt zich in patentrechtszaak Daimler en Nokia

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Nokia en Daimler zijn in een juridische strijd verwikkeld. (Foto: Shutterstock)

De Europese Commissie presenteert op 24 november een stappenplan waarmee een einde gemaakt moet worden aan de onduidelijkheid rond het gebruikersrecht van zogenoemde standard essential patents: patenten op technologie die nodig is om tot een marktstandaard te komen. Dat meldt persbureau Reuters vandaag.

Patenthouders dienen dit soort patenten, zogenoemde SEP’s, op ‘niet-discriminerende, eerlijke en redelijke wijze’ aan de markt te verstrekken. Autofabrikant Daimler is in een rechtszaak verwikkeld met Nokia over het gebruik van diens SEP’s voor de connectiviteit en navigatie in zijn auto’s. Volgens Nokia, dat jaarlijks meer dan een miljard euro verdient aan patentlicenties, is dit gebruik ongeautoriseerd. Volgens Daimler handelt Nokia in strijd met de mededingingswet: Daimler vindt dat Nokia een licentie moet verschaffen aan de leveranciers van de connectiviteitssystemen in plaats van aan de autofabrikanten zelf, wat het gebruik voor autofabrikanten goedkoper maakt.

Nokia won een eerdere rechtszaak over dit dispuut. Als Daimler definitief wordt verboden gebruik te maken van het Nokia-patent, kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor onder andere het Me-systeem, waarmee verbinding kan worden gemaakt tussen auto, berijder en fabrikant.

Reuters meldt op basis van interne EU-documenten dat de Europese Commissie een systeem wil opzetten waarmee kan worden nagegaan hoe essentieel bepaalde patenten zijn voor een technologiestandaard. Mededingingscommissaris Margrethe Verstager en Thierry Breton van de Digital-commissie stellen dat het gebruik van patenten noodzakelijk is voor de automakers, en dat er een werkbaar en controleerbaar licentiemodel moet worden opgetuigd. De EC overweegt om een nieuw kader voor regelgeving op het gebied van SEP’s te ontwikkelen, waarbij duidelijker wordt omschreven hoe de vergunnningverlening moet worden geregeld. Hierbij zou een derde partij moeten controleren of een patent terecht de status van SEP heeft verkregen en of de licenties eerlijk en concurrerend worden aangeboden.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

EC mengt zich in patentrechtszaak Daimler en Nokia | Automotive Online

EC mengt zich in patentrechtszaak Daimler en Nokia

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Nokia en Daimler zijn in een juridische strijd verwikkeld. (Foto: Shutterstock)

De Europese Commissie presenteert op 24 november een stappenplan waarmee een einde gemaakt moet worden aan de onduidelijkheid rond het gebruikersrecht van zogenoemde standard essential patents: patenten op technologie die nodig is om tot een marktstandaard te komen. Dat meldt persbureau Reuters vandaag.

Patenthouders dienen dit soort patenten, zogenoemde SEP’s, op ‘niet-discriminerende, eerlijke en redelijke wijze’ aan de markt te verstrekken. Autofabrikant Daimler is in een rechtszaak verwikkeld met Nokia over het gebruik van diens SEP’s voor de connectiviteit en navigatie in zijn auto’s. Volgens Nokia, dat jaarlijks meer dan een miljard euro verdient aan patentlicenties, is dit gebruik ongeautoriseerd. Volgens Daimler handelt Nokia in strijd met de mededingingswet: Daimler vindt dat Nokia een licentie moet verschaffen aan de leveranciers van de connectiviteitssystemen in plaats van aan de autofabrikanten zelf, wat het gebruik voor autofabrikanten goedkoper maakt.

Nokia won een eerdere rechtszaak over dit dispuut. Als Daimler definitief wordt verboden gebruik te maken van het Nokia-patent, kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor onder andere het Me-systeem, waarmee verbinding kan worden gemaakt tussen auto, berijder en fabrikant.

Reuters meldt op basis van interne EU-documenten dat de Europese Commissie een systeem wil opzetten waarmee kan worden nagegaan hoe essentieel bepaalde patenten zijn voor een technologiestandaard. Mededingingscommissaris Margrethe Verstager en Thierry Breton van de Digital-commissie stellen dat het gebruik van patenten noodzakelijk is voor de automakers, en dat er een werkbaar en controleerbaar licentiemodel moet worden opgetuigd. De EC overweegt om een nieuw kader voor regelgeving op het gebied van SEP’s te ontwikkelen, waarbij duidelijker wordt omschreven hoe de vergunnningverlening moet worden geregeld. Hierbij zou een derde partij moeten controleren of een patent terecht de status van SEP heeft verkregen en of de licenties eerlijk en concurrerend worden aangeboden.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.