Corona in ’t buitenland #11: ‘Toyota breidt Europese productiestop uit’ | ‘Duitse auto-industrie vreest overschot aan auto’s’

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen omtrent het coronavirus in het buitenland. De Duitse auto-industrie vreest voor een overschot aan auto’s door de krimpende vraag. Renault sluit alle fabrieken, behalve in China en Zuid-Korea. De vakbonden verzetten zich tegen de plannen van PSA Groep om de productie stapsgewijs te hervatten. Toyota heeft de Europese productiestop uitgebreid.
Redactie Redactie
• Laatste update:
De uitbraak van het coronavirus heeft wereldwijd gevolgen. (Foto: Shutterstock)

De liveblog van maandag 30 maart is gesloten. Uiteraard houden we het belangrijkste nieuws blijvend in de gaten.

14:15 | ‘Duitse auto-industrie vreest voor overschot’

Door een teruglopende vraag naar auto’s krijgt de Duitse auto-industrie te maken met een overschot van 1,3 miljoen auto’s per jaar. Dit voorspelt marktanalist Ferdinand Dudenhöffer in Welt am Sonntag.

Door de afbouw van de productiecapaciteit vanwege de coronapandemie  zouden er zo’n 100.duizend banen in gevaar komen, aldus de marktanalist. Dudenhöffer verwacht dat het productieaantal in 2020 mogelijk op 3,8 miljoen auto’s uit zal komen. Vorig jaar werden er nog 4,7 miljoen auto’s geproduceerd in Duitsland.

13.50 | Renault sluit alle fabrieken, behalve China en Zuid-Korea

De Franse autofabrikant Renault meldt dat de productie in alle fabrieken is stilgelegd, behalve die in China en Zuid-Korea. Eerder sloten alle fabrieken al in Europa, maar nu zijn ook de zeven fabrieken in Zuid-Amerika voorlopig stilgelegd, evenals de productie in India. 

11:50 | ‘Prognose ZF Friedrichshafen blijft uit vanwege marktsituatie’

Toeleverancier ZF Friedrichshafen kan vanwege de huidige marktsituatie geen financiële prognose maken voor 2020. Dit meldt Automotive News Europe.

Volgens ceo Wolf-Henning Scheider van ZF storten de markten van de ene op de andere dag in vanwege het coronavirus. De leverancier werkt nu aan het veiligstellen van de werkgelegenheid en de inkomsten. “De gevolgen ervan zijn onzeker, daarom zijn we momenteel niet in de positie om een geldige voorspelling te doen voor 2020,” zei hij over de uitbraak van het coronavirus. Inmiddels is de productie hervat in Azië. ZF is bereid om fabrieken in Europa op te starten zodra de vraag terugkeert.

09:55 | ‘Toyota breidt Europese productiestop uit’

Toyota houdt de Europese fabrieken tot minimaal 20 april dicht  Dit meldt Automotive News Europe. Vanwege de uitbraak van het coronavirus schortte de autofabrikant de productie vanaf medio maart op in Frankrijk, Groot-Brittannië, Tsjechië, Polen, Turkije en Portugal. De Russische fabriek is vanaf vandaag tot 3 april gesloten.

09:30 | ‘Vakbonden verzetten zich tegen herstart PSA fabrieken’

De PSA Groep is van plan om de Europese fabrieken te heropenen. De vakbonden verzetten zich hiertegen, vanwege de risico’s die werknemers lopen. Dit meldt Automotive News Europe.

De autofabrikant wil vandaag de productie van transmissies in Valenciennes opstarten met behulp van vrijwilligers, waarna de fabriek voor motoren in Douvrin volgt op 3 april. De vakbonden vinden het nog te vroeg om het werk te hervatten. De nationale lock-down is in Frankrijk verlengd tot 15 april.

PSA sloot zijn Europese fabrieken op 16 maart. Oorspronkelijk was het plan om de productie op 27 maart opnieuw op te starten. Het bedrijf stelt nu een tijdschema op voor een geleidelijke en veilige hervatting van de industriële activiteiten. Carlos Tavares, ceo van PSA, stelt dat de gezondheid van de werknemers niet in gevaar komt. “De industriële herstart is nodig om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen en kan in optimale omstandigheden worden uitgevoerd”, zei Tavares in een verklaring.

De autofabrikant gaat onder andere de lichaamstemperatuur van de werknemers meten, gezichtsmaskers leveren en zorgt voor voldoende ruimte op elke werkplek.

 

Liveblog Corona in ’t buitenland

 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 27 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 26 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 25 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 24 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 23 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 20 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 19 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 18 maart
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 17 maart
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws t/m 16 maart 
Corona in ’t buitenland #11: ‘Toyota breidt Europese productiestop uit’ | ‘Duitse auto-industrie vreest overschot aan auto’s’ | Automotive Online

Corona in ’t buitenland #11: ‘Toyota breidt Europese productiestop uit’ | ‘Duitse auto-industrie vreest overschot aan auto’s’

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen omtrent het coronavirus in het buitenland. De Duitse auto-industrie vreest voor een overschot aan auto’s door de krimpende vraag. Renault sluit alle fabrieken, behalve in China en Zuid-Korea. De vakbonden verzetten zich tegen de plannen van PSA Groep om de productie stapsgewijs te hervatten. Toyota heeft de Europese productiestop uitgebreid.
Redactie Redactie
• Laatste update:
De uitbraak van het coronavirus heeft wereldwijd gevolgen. (Foto: Shutterstock)

De liveblog van maandag 30 maart is gesloten. Uiteraard houden we het belangrijkste nieuws blijvend in de gaten.

14:15 | ‘Duitse auto-industrie vreest voor overschot’

Door een teruglopende vraag naar auto’s krijgt de Duitse auto-industrie te maken met een overschot van 1,3 miljoen auto’s per jaar. Dit voorspelt marktanalist Ferdinand Dudenhöffer in Welt am Sonntag.

Door de afbouw van de productiecapaciteit vanwege de coronapandemie  zouden er zo’n 100.duizend banen in gevaar komen, aldus de marktanalist. Dudenhöffer verwacht dat het productieaantal in 2020 mogelijk op 3,8 miljoen auto’s uit zal komen. Vorig jaar werden er nog 4,7 miljoen auto’s geproduceerd in Duitsland.

13.50 | Renault sluit alle fabrieken, behalve China en Zuid-Korea

De Franse autofabrikant Renault meldt dat de productie in alle fabrieken is stilgelegd, behalve die in China en Zuid-Korea. Eerder sloten alle fabrieken al in Europa, maar nu zijn ook de zeven fabrieken in Zuid-Amerika voorlopig stilgelegd, evenals de productie in India. 

11:50 | ‘Prognose ZF Friedrichshafen blijft uit vanwege marktsituatie’

Toeleverancier ZF Friedrichshafen kan vanwege de huidige marktsituatie geen financiële prognose maken voor 2020. Dit meldt Automotive News Europe.

Volgens ceo Wolf-Henning Scheider van ZF storten de markten van de ene op de andere dag in vanwege het coronavirus. De leverancier werkt nu aan het veiligstellen van de werkgelegenheid en de inkomsten. “De gevolgen ervan zijn onzeker, daarom zijn we momenteel niet in de positie om een geldige voorspelling te doen voor 2020,” zei hij over de uitbraak van het coronavirus. Inmiddels is de productie hervat in Azië. ZF is bereid om fabrieken in Europa op te starten zodra de vraag terugkeert.

09:55 | ‘Toyota breidt Europese productiestop uit’

Toyota houdt de Europese fabrieken tot minimaal 20 april dicht  Dit meldt Automotive News Europe. Vanwege de uitbraak van het coronavirus schortte de autofabrikant de productie vanaf medio maart op in Frankrijk, Groot-Brittannië, Tsjechië, Polen, Turkije en Portugal. De Russische fabriek is vanaf vandaag tot 3 april gesloten.

09:30 | ‘Vakbonden verzetten zich tegen herstart PSA fabrieken’

De PSA Groep is van plan om de Europese fabrieken te heropenen. De vakbonden verzetten zich hiertegen, vanwege de risico’s die werknemers lopen. Dit meldt Automotive News Europe.

De autofabrikant wil vandaag de productie van transmissies in Valenciennes opstarten met behulp van vrijwilligers, waarna de fabriek voor motoren in Douvrin volgt op 3 april. De vakbonden vinden het nog te vroeg om het werk te hervatten. De nationale lock-down is in Frankrijk verlengd tot 15 april.

PSA sloot zijn Europese fabrieken op 16 maart. Oorspronkelijk was het plan om de productie op 27 maart opnieuw op te starten. Het bedrijf stelt nu een tijdschema op voor een geleidelijke en veilige hervatting van de industriële activiteiten. Carlos Tavares, ceo van PSA, stelt dat de gezondheid van de werknemers niet in gevaar komt. “De industriële herstart is nodig om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen en kan in optimale omstandigheden worden uitgevoerd”, zei Tavares in een verklaring.

De autofabrikant gaat onder andere de lichaamstemperatuur van de werknemers meten, gezichtsmaskers leveren en zorgt voor voldoende ruimte op elke werkplek.

 

Liveblog Corona in ’t buitenland

 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 27 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 26 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 25 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 24 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 23 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 20 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 19 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 18 maart
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 17 maart
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws t/m 16 maart