Ghosn in Libanon, onduidelijkheid over huisarrest [update]

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Ghosn zou in zijn ouderlijk huis in Beirut verblijven. (Foto: Shutterstock)

Voormalig Renault-Nissanbestuurder Carlos Ghosn is gisteren van Japan naar Libanon gevlogen. Dat meldt de Financial Times op basis van een bron die dicht bij de familie staat. Het is onduidelijk of het huisarrest van Ghosn is opgeheven of dat hij is gevlucht. De Japanse overheid heeft nog niet op het nieuws gereageerd.  

Ghosn werd in november vorig jaar gearresteerd op verdenking van fraude. Hij was op borgtocht vrijgelaten maar stond wel onder huisarrest. De borg bedroeg 13 miljoen euro. Ghosn zou volgens Japanse media het land ontvlucht zijn door gebruik te maken van een vals paspoort. Er is geen uitleveringsverdrag tussen beide landen. 

Update:

Ghosn heeft inmiddels een persverklaring afgegeven. Hij bevestigt in Libanon te zijn, maar ontkent dat hij zijn proces in Japan is ontvlucht. “Ik ben ontsnapt aan onrecht en aan een politieke vervolging in een rechtssysteem waarin de schuld van een verdachte vast staat.” De gevallen topman meldt in de komende dagen meer openheid te geven over zijn vertrek uit Japan. 

Ghosn riskeerde een gevangenisstraf van 15 jaar. In Japan wordt 99 procent van de verdachten schuldig bevonden, schrijft het FT.

De Japanse advocaten van Ghosn zeggen tegen Japanse media dat ze de drie paspoorten van Ghosn (die de Libanese, Franse en Braziliaanse nationaliteit heeft) nog in hun bezit hebben. Zij stellen dat Ghosn gevlucht is en noemen dat “onvergeeflijk”. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Ghosn in Libanon, onduidelijkheid over huisarrest [update] | Automotive Online

Ghosn in Libanon, onduidelijkheid over huisarrest [update]

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Ghosn zou in zijn ouderlijk huis in Beirut verblijven. (Foto: Shutterstock)

Voormalig Renault-Nissanbestuurder Carlos Ghosn is gisteren van Japan naar Libanon gevlogen. Dat meldt de Financial Times op basis van een bron die dicht bij de familie staat. Het is onduidelijk of het huisarrest van Ghosn is opgeheven of dat hij is gevlucht. De Japanse overheid heeft nog niet op het nieuws gereageerd.  

Ghosn werd in november vorig jaar gearresteerd op verdenking van fraude. Hij was op borgtocht vrijgelaten maar stond wel onder huisarrest. De borg bedroeg 13 miljoen euro. Ghosn zou volgens Japanse media het land ontvlucht zijn door gebruik te maken van een vals paspoort. Er is geen uitleveringsverdrag tussen beide landen. 

Update:

Ghosn heeft inmiddels een persverklaring afgegeven. Hij bevestigt in Libanon te zijn, maar ontkent dat hij zijn proces in Japan is ontvlucht. “Ik ben ontsnapt aan onrecht en aan een politieke vervolging in een rechtssysteem waarin de schuld van een verdachte vast staat.” De gevallen topman meldt in de komende dagen meer openheid te geven over zijn vertrek uit Japan. 

Ghosn riskeerde een gevangenisstraf van 15 jaar. In Japan wordt 99 procent van de verdachten schuldig bevonden, schrijft het FT.

De Japanse advocaten van Ghosn zeggen tegen Japanse media dat ze de drie paspoorten van Ghosn (die de Libanese, Franse en Braziliaanse nationaliteit heeft) nog in hun bezit hebben. Zij stellen dat Ghosn gevlucht is en noemen dat “onvergeeflijk”. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.