Duitsland verhoogt aanschafsubsidies elektrische auto’s

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
VW start met de productie van eerste elektrische VW. (Foto: Volkswagen Group)

De Duitse overheid gaat kopers van elektrische auto’s belonen met een aanschafsubsidie van 6 duizend euro. Dat is één van de afspraken die gisteren zijn gemaakt tussen de Duitse regering en de Duitse autofabrikanten. In dit overleg gaat het over de vraag hoe de Duitse auto-industrie zich in samenspraak met de overheid het beste kan voorbereiden op nieuwe mobiliteit.

De subsidieregelingen voor EV’s met een cataloguswaarde tot 40 duizend euro worden nu verhoogd van vierduizend naar zesduizend euro. De subsidie voor auto’s tot 65 duizend euro is met 25 procent verhoogd naar vijfduizend euro. Voor hybrideauto’s geldt nu een aanschafsubsidie van 4.500 euro.

De helft van dit subsidiegeld is afkomstig van de overheid, de andere helft moet door de auto-industrie worden opgebracht. Het streven is dat er 650 tot 700 duizend meer EV’s op de weg zullen komen. Op dit moment telt het wagenpark in Duitsland 47 miljoen personenauto’s, waarvan ruim 83 duizend volledig elektrisch en ruim 408 duizend hybride. 

Zwickau

Ook zijn er in dit masterplan van overheid en bedrijfsleven afspraken gemaakt om het aantal laadpunten de komende twee jaar fors uit te breiden tot in totaal 65 duizend. Duitsland telt nu 21 duizend laadstations. De overheid neemt de bouw van 50 duizend punten voor zijn rekening. De resterende 15 duizend moet de auto-industrie zelf bouwen.

De afspraken zijn bekendgemaakt op het moment dat Volkswagen is gestart met de productie van eerste elektrische Volkswagen: de ID.3. Bij de fabriek in Zwickau staat voor volgend jaar de productie van 100 duizend EV’s op de planning.