‘Slowakije alternatief voor Turkije bij productie VW Passat’

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
(Foto: Shutterstock)

Volkswagen kiest mogelijk voor Slowakije als locatie om de nieuwe Passat te bouwen. VW was oorspronkelijk van plan om het model te bouwen in een nieuwe fabriek in Turkije. Binnen het concern is echter veel weerstand tegen Turkije als productlocatie. Zo melden bronnen aan het Duitse vakblad Automobilwoche.

De fabrikant uit Wolfsburg gaf vorige week nog aan niet op zoek te zijn naar een alternatieve locatie voor de Turkse fabriek in Izmir, nadat de plannen voor de bouw eerder waren uitgesteld. De automaker besloot hiertoe na de Turkse inval in Syrië.

De Raad van Toezicht van VW komt deze week bijeen om te beslissen over de bouw van de fabriek ter waarde van 1,3 miljard euro. De fabrikant wil snel een besluit nemen omdat de fabriek in 2022 operationeel moet zijn wil het de Passat kunnen bouwen. Op die datum schakelt de huidige Passat-fabriek in Emden Duitsland over naar de productie van EV’s.

Een mogelijke optie die nu genoemd wordt, is om de productie van de Passat te verplaatsten naar de huidige VW-fabriek in Bratislava Slowakije. 

Verzet tegen Turkije

VW-commissaris Stephan Weil, premier in Nedersaksen, heeft gezegd dat hij zich verzet tegen Turkije als de nieuwe fabriekslocatie. Nedersaksen, de thuisprovincie van VW, heeft twintig procent van de aandelen in VW. 

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.