‘Staat vordert coronawinst terug bij Kroymans’

Kroymans • Dochteronderneming Lausulec maakte 36 miljoen euro winst met de verkoop van beschermende isolatiejassen tijdens de coronacrisis.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Autoleaseteam gaat verder onder het Kroymans-label Rebel Lease.
(Foto: Kroymans)

Het Ministerie van Volksgezondheid vordert 36 miljoen euro terug bij de dealer van exclusieve automerken, Frits Kroymans. Dat bevestigt Kroymans’ dochteronderneming Lasaulec aan het Financieel Dagblad. De technische groothandel, verbonden aan Kroymans, maakte tientallen miljoenen winst op de levering van beschermende isolatiejassen aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen.

Wanprestatie

Het FD onthulde vorig jaar dat Kroymans de grootste leverancier was van persoonlijke beschermingsmiddelen in de coronacrisis. Voor 149 miljoen euro leverde Lasaulec 20,2 miljoen wegwerp-isolatiejassen aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Het bedrijf maakte hierbij zo’n 36 miljoen euro winst. Volgens Conny Helder, minister van volksgezondheid, is dat een ‘onwenselijk hoge marge’.

Tjeerd Meijer, bestuurder van Kroymans Holding, noemt de sommatiebrief van de landsadvocaat ‘voor de bühne’. “De staat zegt dat er sprake is van wanprestatie en noemt het nu een onrechtmatige daad. Die noemt het onfatsoenlijk om in die periode zulke marges te halen. Maar dat is achteraf de koe in de kont kijken”, aldus Meijer tegenover het FD.

Volgens Meijer was het duidelijk dat Lasaulec aan de deal zou verdienen. De vergelijking met Sywert van Lienden gaat wat hem betreft dan ook niet op. Meijer is niet van plan om het geld terug te betalen aan de Staat en verwacht binnenkort een dagvaarding, maar die is voorlopig nog niet binnen.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

‘Staat vordert coronawinst terug bij Kroymans’ | Automotive Online

‘Staat vordert coronawinst terug bij Kroymans’

Kroymans • Dochteronderneming Lausulec maakte 36 miljoen euro winst met de verkoop van beschermende isolatiejassen tijdens de coronacrisis.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Autoleaseteam gaat verder onder het Kroymans-label Rebel Lease.
(Foto: Kroymans)

Het Ministerie van Volksgezondheid vordert 36 miljoen euro terug bij de dealer van exclusieve automerken, Frits Kroymans. Dat bevestigt Kroymans’ dochteronderneming Lasaulec aan het Financieel Dagblad. De technische groothandel, verbonden aan Kroymans, maakte tientallen miljoenen winst op de levering van beschermende isolatiejassen aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen.

Wanprestatie

Het FD onthulde vorig jaar dat Kroymans de grootste leverancier was van persoonlijke beschermingsmiddelen in de coronacrisis. Voor 149 miljoen euro leverde Lasaulec 20,2 miljoen wegwerp-isolatiejassen aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Het bedrijf maakte hierbij zo’n 36 miljoen euro winst. Volgens Conny Helder, minister van volksgezondheid, is dat een ‘onwenselijk hoge marge’.

Tjeerd Meijer, bestuurder van Kroymans Holding, noemt de sommatiebrief van de landsadvocaat ‘voor de bühne’. “De staat zegt dat er sprake is van wanprestatie en noemt het nu een onrechtmatige daad. Die noemt het onfatsoenlijk om in die periode zulke marges te halen. Maar dat is achteraf de koe in de kont kijken”, aldus Meijer tegenover het FD.

Volgens Meijer was het duidelijk dat Lasaulec aan de deal zou verdienen. De vergelijking met Sywert van Lienden gaat wat hem betreft dan ook niet op. Meijer is niet van plan om het geld terug te betalen aan de Staat en verwacht binnenkort een dagvaarding, maar die is voorlopig nog niet binnen.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.