Chemiereus Ineos bestormt automarkt met 4×4 offroader

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
De assemblagefabriek komt in Bridgend Wales te staan. (Foto: Ineos Automotive)

Ineos Automotive, dochteronderneming van het Britse chemiebedrijf Ineos, gaat in Wales een 4×4 offroad voertuig bouwen: de Grenadier. Dit meldt de fabrikant.

Sir Jim Ratcliffe, ceo van Ineos en zelfbenoemd avontureer en autoliefhebber, wilde in eerste instantie de productie van de Land Rover Defender doorstarten. Gesprekken met Jaguar Land Rover liepen op niets uit en JLR besloot om een geheel nieuwe Defender te maken. Zo vermeldt Autoweek op hun site. Ratcliffe besloot om zelf een no-nonsense 4×4 offroad te maken. De fabrikant richt zich op eigenaren van kleine bedrijven, wagenparkbeheerders en mensen die veel spullen moeten slepen of vervoeren. De prijs ligt rond de 35 duizend pond. Zo meldt Mark Tennant, commercieel directeur van Ineos Automotive.

De naam Grenadier is gekozen via een internetpoll en refereert naar een pub waar het idee voor de auto is geboren. 

De fabrikant in Bridgend Wales investeert 600 miljoen pond (679 miljoen euro) in een productiefaciliteit. Uiteindelijk gaan 500 werknemers daar de Grenadier assembleren. In het Portugese Estarreja wordt de carrosserie en het chassis geproduceerd in samenwerking met leveranciers van Ineos. BMW zal de motor leveren. De productie start in 2021.

De productiefaciliteit zal in Bridgend de nodige werkgelegenheid brengen aangezien Ford daar volgend jaar een motorfabriek gaat sluiten.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.