Toyota beleeft beste kwartaal sinds 2015

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
De operationele winst van Toyota steeg met 8,7 procent. (Foto: Shutterstock)

Toyota realiseerde het afgelopen kwartaal een operationele winst van 741,9 miljard yen (6,3 miljard euro), een stijging van 8,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het merk beleefde daarmee zijn beste kwartaal sinds 2015. Dit meldt het bedrijf in het kwartaalbericht. Wereldwijd werden 2,7 miljoen voertuigen verkocht, een stijging van 3,6 procent. De omzet bedroeg 7,6 biljoen yen (64 miljard euro), een plus van 3,8 procent.

Ondanks de kwartaalwinst stelt de automaker de winstverwachting voor 2019 naar beneden bij met 6 procent. Toyota gaat voor dit financiële jaar (dat eindigt eind maart 2020) uit van een winst van 2,4 biljoen yen (circa 20 miljard euro), terwijl de fabrikant eerder nog uitging van 2,55 biljoen yen (-6%). De koers van de yen ten opzichte van de euro en dollar is nadelig voor de fabrikant en zal de jaarwinst drukken, zo staat in het verslag.

In thuisland Japan beleefde concurrent Nissan een moeilijk kwartaal met een winstdaling van 99 procent.

In het vorige fiscale jaar daalde de nettowinst van Toyota met een kwart, naar 16 miljard euro.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.