Nissan gaat saneren na winstdaling van 99%

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Nissan ziet de winst in het laatste kwartaal met 99% afnemen. (Foto: Shutterstock)

De Japanse autofabrikant Nissan gaat wereldwijd 12.500 van de ongeveer 140 duizend banen schrappen. Dat meldt de automaker in zijn kwartaalverslag. Hierin staat ook dat er in de laatste drie maanden 99 procent minder winst is gemaakt. 

In alle markten zag Nissan een dalende omzet, behalve in China. De omzet van Nissan daalde 13 procent naar 21,97 miljard dollar (19,7 miljard euro) in het laatste kwartaal, terwijl het wereldwijde verkoopvolume met 6,0 procent daalde naar 1,23 miljoen voertuigen. De operationele winst daalde van 1,6 miljard naar 14,8 miljoen dollar (13,3 miljoen euro).

“We dachten dat de situatie uitdagend zou zijn, maar de resultaten zijn echt nog negatiever dan we hadden verwacht,” zei Nissan-ceo Hiroto Saikawa in een reactie. 

De ineenstorting van de winst komt op het moment dat Saikawa, die zijn functie als ceo zal neerleggen, probeert het management bij Nissan te hervormen en de relatie met partner Renault te verbeteren. Nissan worstelt nog steeds met het fraudeschandaal rond voormalig bestuursvoorzitter Ghosn.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.