Winst BMW Group daalt fors door dreigende kartelboete

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
BMW Group houdt rekening met dreigende boete EU. (Foto: BMW)

De winst van BMW Group is over de eerste drie maanden van dit jaar 74 procent lager uitgevallen vanwege een reservering van 1,4 miljard euro voor een dreigende boete voor kartelvorming, die wordt opgelegd door de Europese Commissie. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die BMW Group vandaag bekend maakt. De kwartaalwinst van de Duitse automaker daalde van 2,28 miljard euro vorig jaar tot 588 miljoen euro over dit jaar. 

De Europese Commissie startte vorig jaar met een onderzoek naar vermeende kartelvorming tussen BMW, Volkswagen, Audi en Daimler waarbij illegale afspraken zouden zijn gemaakt over dieselmotoren. BMW houdt rekening met een boete die zou kunnen oplopen tot tien procent van de jaaromzet.

De omzet over de eerste drie maanden van dit jaar kwam iets lager (-0,9%) uit en bedroeg 22,5 miljard euro (22,6 miljard vorig jaar). In totaal maakte BMW Group 605.333 auto’s (604.629 vorig jaar), waarvan 519.307 BMW’s, 84.820 Mini’s en 1.206 Roll Royce’s.

Ook Volkswagen Group maakte vorige week bekend in de kwartaalcijfers rekening te houden met eventuele boetes. Over de hele linie kende de auto-industrie een moeizaam eerste kwartaal.  

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.