‘Amerikaanse justitie mikt op schikking met FCA in dieselschandaal’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Volgens justitie is ook de RAM 1500 van 2015 een sjoemeldiesel (foto: RAM)

Dit meldt financieel persbureau Bloomberg.

De Amerikaanse justitie heeft FCA een schikking aangeboden in het dieselschandaal, bestaande uit een recall van alle sjoemelauto’s en een boete. Hoeveel geld de openbare aanklager precies wil zien, is nog niet duidelijk. De recall zou alle sjoemeldiesels van FCA moeten laten voldoen aan de geldende uitstootnormen. Het gaat onder meer om de RAM 1500 en Jeep Grand Cherokee. Deze waren in de jaren 2014-2016 voorzien van software om de hoge uitstoot van stikstofoxide te verbloemen, stelt justitie.

De beschuldigingen aan het adres van Fiat werden vorig jaar al door milieutoezichthouder EPA naar buiten gebracht. Het Italiaans-Amerikaanse concern heeft echter altijd ontkend iets verkeerd gedaan te hebben.

Het dieselschandaal begon eind 2015 bij Volkswagen, dat een schikking van 4,3 miljard dollar trof met de Amerikaanse justitie. Nog niet alle betreffende VW’s zijn in de VS weer op de weg toegelaten. In Nederland en Duitsland bleek dat een software-update niet enkele goede effecten heeft voor het milieu, maar ook tot technische problemen kan leiden.