Amerikaanse toezichthouder controleert VW in Wolfsburg

Maarten Bokslag Maarten Bokslag

Dit meldt het FD.

De aanstelling van Thompson – topadvocaat en voormalig onderminister van justitie – vloeit voort uit de schikking van 4,3 miljard dollar die Volkswagen in januari sloot met het Amerikaanse ministerie van justitie. Volkswagen werd in september 2015 betrapt op het gebruik van sjoemelsoftware, die de prestaties van dieselauto’s aanpaste zodra die werden getest op emissiewaarden.

20 tot 60 medewerkers

Thompson zal maandelijks een week lang in Wolfsburg verblijven. Zijn kantoor bevindt zich vlak bij dat van ceo Matthias Müller, meldt het FD. De Amerikaanse toezichthouder heeft een team samengesteld van twintig mensen. Indien nodig wordt dat vergroot tot zestig mensen, die inzage krijgen in alle documenten en het recht hebben om medewerkers te interviewen, meldt Bloomberg. Dit controlerend team wordt bijgestaan door vijftig mensen van Volkswagen zelf.

Problemen na updates

Ondertussen is het dieselschandaal, dat nu al twee jaar loopt, nog niet ten einde. Afgelopen week meldden tv-zender ZDF en dagblad Der Spiegel nog over vertrouwelijke documenten te beschikken dat de diesels van VW ook na de aanpassingen niet voldeden aan de EU-richtlijnen. In Nederland zijn vooral veel klachten dat de auto’s niet lekker meer rijden of zelfs motorschade oplopen na de software-update. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.