Europese auto-industrie verwacht kleine plus in 2017

Redactie Redactie

Acea-voorzitter Dieter Zetsche denkt dat ondanks de komende Brexit en verkiezingen in andere landen het consumentenvertrouwen stabiel blijft. Dit blijkt volgens hem uit de 6,8 procent groei in het afgelopen jaar. De afzet van 14,6 miljoen auto’s in Europa is het hoogste aantal in de afgelopen 9 jaar.

Maar de onzekerheid werpt wel een schaduw over de verkoop; Acea verwacht een groei van 1 procent. Zetsche breekt ook nog een lans voor een stabiel politiek klimaat en open grenzen. Hij benadrukt dat de EU goede toegang tot de wereldmarkt moet faciliteren.

Ook de invoering van de nieuwe WLTP verbruikstest en RDE-uitstoottest zullen invloed hebben op de markt. Zetsche stelt dat met de invoering van de nieuwe testmethoden het vertrouwen van de consumenten gaat groeien. In Nederland roept de invoering van de WLTP veel vragen op, meldde Automotive vorige week. Zo wordt het calculeren van nieuwprijzen een stuk ingewikkelder, voornamelijk omdat nieuwe auto’s pas na hun productie een CO2-waarde krijgen, die afhangt van een reeks aan variabelen.