DCDW Bonus podcast deel 1: Bill Wittenmyer: “Navigating Automotive Retail trends for profitability”

DCDW • Dit keer een speciale DCDW bonuspodcast waar we spreken met Bill Wittenmyer van DealerOn. In dit eerste deel vertelt Bill over de uitdagingen voor automotive retail in een sterk veranderd automotive landschap.
William Widjaja William Widjaja
Beeld: DCDW

Kwaliteit versus volume

“Ik ben Bill Wittenmyer. Ik heb 30 jaar automotive ervaring. Ik ben begonnen in de automotive retail. Daarna ben ik overgestapt naar start-up eLead CRM. Dat bedrijf is uitgegroeid tot het grootste automotive BDC van de Verenigde Staten. Tegenwoordig ben ik Chief Sales Officer bij DealerOn. DealerOn ondersteunt automotive retailers op verschillende gebieden. In Europa doen dealers veel dingen goed. In de V.S. doen dealers sommige dingen wat minder goed dan in Europa maar daar staan enorme verkoopvolumes tegenover. De grootste Ford-dealer ter wereld verkocht in 2022 meer dan 26.000 auto’s. De grootste Toyota-dealer ter wereld verkocht in 2022 meer dan 27.000 auto’s.”

Ingrijpend

“Ondanks chiptekorten, leveringsproblemen en de pandemie hebben autobedrijven twee uitstekende jaren achter de rug. In de V.S. verkochten dealers auto’s alsof het fastfood was. Nieuwe auto’s werden ver boven de adviesprijs verkocht. Ondanks het succes van de afgelopen tijd staat de automotive branche voor een aantal ingrijpende veranderingen. Een daarvan zijn EV’s. Andere uitdagingen zijn toenemende connectiviteit – alles is met elkaar verbonden – en de toenemende invloed van financiering en leasing. In de V.S. wordt 70 procent van alle nieuwe auto’s gefinancierd of geleaset. De oplopende kapitaalmarktrente van dit moment gaat daar zeker invloed op hebben.”

Vaste processen

“We komen uit een periode waarin autoverkopers nauwelijkse hoefden te verkopen. Orders opschrijven was genoeg. Nu de markt verandert, moeten ze weer gaan verkopen. De vooruitzichten voor de toekomst zijn minder rooskleurig. Autoverkopers moeten weer meer gaan investeren in klantbeeving en gaan werken volgens vaste verkoopprocessen. Voor alle processen in het autobedrijf geldt dat ze duidelijk, bondig en consistent moeten zijn. Verder moet je zorgen dat je medewerkers bij de bedrijfsprocessen betrekt. Als de verkoop goed loopt, de werkplaats goed loopt en je zorgt dat je al je klanten vasthoudt, dan heb je de basis van het autobedrijf op orde. Op die basis kan je verder bouwen. Bijvoorbeeld met digitale retail.”

Luister de volledige podcast hier:

Volgende week volgt het tweede deel van de bonuspodcast met Bill Wittenmyer.

DCDW Bonus podcast deel 1: Bill Wittenmyer: “Navigating Automotive Retail trends for profitability” | Automotive Online

DCDW Bonus podcast deel 1: Bill Wittenmyer: “Navigating Automotive Retail trends for profitability”

DCDW • Dit keer een speciale DCDW bonuspodcast waar we spreken met Bill Wittenmyer van DealerOn. In dit eerste deel vertelt Bill over de uitdagingen voor automotive retail in een sterk veranderd automotive landschap.
William Widjaja William Widjaja
Beeld: DCDW

Kwaliteit versus volume

“Ik ben Bill Wittenmyer. Ik heb 30 jaar automotive ervaring. Ik ben begonnen in de automotive retail. Daarna ben ik overgestapt naar start-up eLead CRM. Dat bedrijf is uitgegroeid tot het grootste automotive BDC van de Verenigde Staten. Tegenwoordig ben ik Chief Sales Officer bij DealerOn. DealerOn ondersteunt automotive retailers op verschillende gebieden. In Europa doen dealers veel dingen goed. In de V.S. doen dealers sommige dingen wat minder goed dan in Europa maar daar staan enorme verkoopvolumes tegenover. De grootste Ford-dealer ter wereld verkocht in 2022 meer dan 26.000 auto’s. De grootste Toyota-dealer ter wereld verkocht in 2022 meer dan 27.000 auto’s.”

Ingrijpend

“Ondanks chiptekorten, leveringsproblemen en de pandemie hebben autobedrijven twee uitstekende jaren achter de rug. In de V.S. verkochten dealers auto’s alsof het fastfood was. Nieuwe auto’s werden ver boven de adviesprijs verkocht. Ondanks het succes van de afgelopen tijd staat de automotive branche voor een aantal ingrijpende veranderingen. Een daarvan zijn EV’s. Andere uitdagingen zijn toenemende connectiviteit – alles is met elkaar verbonden – en de toenemende invloed van financiering en leasing. In de V.S. wordt 70 procent van alle nieuwe auto’s gefinancierd of geleaset. De oplopende kapitaalmarktrente van dit moment gaat daar zeker invloed op hebben.”

Vaste processen

“We komen uit een periode waarin autoverkopers nauwelijkse hoefden te verkopen. Orders opschrijven was genoeg. Nu de markt verandert, moeten ze weer gaan verkopen. De vooruitzichten voor de toekomst zijn minder rooskleurig. Autoverkopers moeten weer meer gaan investeren in klantbeeving en gaan werken volgens vaste verkoopprocessen. Voor alle processen in het autobedrijf geldt dat ze duidelijk, bondig en consistent moeten zijn. Verder moet je zorgen dat je medewerkers bij de bedrijfsprocessen betrekt. Als de verkoop goed loopt, de werkplaats goed loopt en je zorgt dat je al je klanten vasthoudt, dan heb je de basis van het autobedrijf op orde. Op die basis kan je verder bouwen. Bijvoorbeeld met digitale retail.”

Luister de volledige podcast hier:

Volgende week volgt het tweede deel van de bonuspodcast met Bill Wittenmyer.