Coureur start grossiersbedrijf Basic Parts

`laat `t maar op ons afkomen`

Leonard van den Berg Leonard van den Berg
• Laatste update:

Als kind was Bandi Peters al dol op alles met een benzinemotor. “Na mijn eerste communie maakte mijn vader een skelter met een grasmaaiermotor voor me”, lacht hij. “Ik was toen negen of tien. Daarna werden het brommers, en vanaf mijn achttiende natuurlijk auto’s en autocross. Eerst school afmaken, dat moest. Maar daarna: crossen!”

De sport was de afgelopen twintig jaar de rode draad en Peters won diverse titels. Wat hij verdiende besteedde hij met veel plezier aan zijn hobby. Dat leverde op zijn beurt ook weer geld op. Niet zozeer prijzengeld, maar wel door het handelen in onderdelen. “Techniek en verkopen, het is allebei leuk”, verklaart hij. Zo ontstond het plan om grossier te worden, met als basis het leveren van onderdelen aan autobedrijven en aan zijn bestaande autosportnetwerk. Gesprekken met importeurs en bank volgden. Eind vorig jaar was het zover. In november begon de verbouwing van het pand. “In december heb ik de bv opgericht, begin januari zijn we gestart met de voorbereidingen en in mei zijn we geopend.”

Voorraadkosten laag houden

Vindt Peters het zelf ook ‘dapper’ om in deze tijd te starten, zoals hij vaak te horen krijgt? “Wij hebben onze start moeten baseren op de huidige situatie in de markt en niet op het verleden. Als we het nú goed doen, kan het alleen maar groeien.” Een van zijn trucs is het beperken van de voorraadkosten. “Als grijpvoorraad hebben we uitsluitend snellopende onderdelen. Alle grotere, duurdere componenten halen we dagelijks bij onze leverancier op in het hoofdmagazijn.” Sinds 1 mei is Basic Parts aangesloten bij Group- Auto. “Voor het netwerk, de expertise en de ingangen. Het helpt natuurlijk wel om de steun te hebben van zo’n grotere club.” Peters wil in zijn postcodegebied graag de garageformule Carxpert gaan voeren. “Daarmee kan ik als grossier garagisten beter op gang helpen. De eerste gesprekken lopen al, dat moet binnenkort helder worden.”

Druk is het wel, de eerste maanden. Toch houdt de nuchtere Limburger het hoofd koel. “Ja, We maken al een aantal maanden heel lange dagen. Maar we gaan gewoon door en laten het op ons af komen. Als we over een half jaar zwarte cijfers draaien en er een salaris uit kunnen halen, zijn we al heel tevreden. Ik hoef niet zo nodig een dikke auto. Dat zou ik niet eens willen, naar mijn klanten toe. Wat ik nu rij? Een Astra.”

Vader en vriendin

Basic Parts Automaterialen in Haelen (Noord-Limburg) werkt met drie personen. Naast Peters zelf staat ook zijn vriendin (tevens mede-eigenaar) parttime op de loonlijst. Peters nam ook zijn vader in dienst. Lachend: “Die wilde het wat rustiger aan doen, maar krijgt het nu alleen maar drukker!” Naast autobedrijven in de directe omgeving blijft Basic Parts ook de autosport beleveren tot in alle hoeken van het land.

`laat `t maar op ons afkomen` | Automotive Online
Coureur start grossiersbedrijf Basic Parts

`laat `t maar op ons afkomen`

Leonard van den Berg Leonard van den Berg
• Laatste update:

Als kind was Bandi Peters al dol op alles met een benzinemotor. “Na mijn eerste communie maakte mijn vader een skelter met een grasmaaiermotor voor me”, lacht hij. “Ik was toen negen of tien. Daarna werden het brommers, en vanaf mijn achttiende natuurlijk auto’s en autocross. Eerst school afmaken, dat moest. Maar daarna: crossen!”

De sport was de afgelopen twintig jaar de rode draad en Peters won diverse titels. Wat hij verdiende besteedde hij met veel plezier aan zijn hobby. Dat leverde op zijn beurt ook weer geld op. Niet zozeer prijzengeld, maar wel door het handelen in onderdelen. “Techniek en verkopen, het is allebei leuk”, verklaart hij. Zo ontstond het plan om grossier te worden, met als basis het leveren van onderdelen aan autobedrijven en aan zijn bestaande autosportnetwerk. Gesprekken met importeurs en bank volgden. Eind vorig jaar was het zover. In november begon de verbouwing van het pand. “In december heb ik de bv opgericht, begin januari zijn we gestart met de voorbereidingen en in mei zijn we geopend.”

Voorraadkosten laag houden

Vindt Peters het zelf ook ‘dapper’ om in deze tijd te starten, zoals hij vaak te horen krijgt? “Wij hebben onze start moeten baseren op de huidige situatie in de markt en niet op het verleden. Als we het nú goed doen, kan het alleen maar groeien.” Een van zijn trucs is het beperken van de voorraadkosten. “Als grijpvoorraad hebben we uitsluitend snellopende onderdelen. Alle grotere, duurdere componenten halen we dagelijks bij onze leverancier op in het hoofdmagazijn.” Sinds 1 mei is Basic Parts aangesloten bij Group- Auto. “Voor het netwerk, de expertise en de ingangen. Het helpt natuurlijk wel om de steun te hebben van zo’n grotere club.” Peters wil in zijn postcodegebied graag de garageformule Carxpert gaan voeren. “Daarmee kan ik als grossier garagisten beter op gang helpen. De eerste gesprekken lopen al, dat moet binnenkort helder worden.”

Druk is het wel, de eerste maanden. Toch houdt de nuchtere Limburger het hoofd koel. “Ja, We maken al een aantal maanden heel lange dagen. Maar we gaan gewoon door en laten het op ons af komen. Als we over een half jaar zwarte cijfers draaien en er een salaris uit kunnen halen, zijn we al heel tevreden. Ik hoef niet zo nodig een dikke auto. Dat zou ik niet eens willen, naar mijn klanten toe. Wat ik nu rij? Een Astra.”

Vader en vriendin

Basic Parts Automaterialen in Haelen (Noord-Limburg) werkt met drie personen. Naast Peters zelf staat ook zijn vriendin (tevens mede-eigenaar) parttime op de loonlijst. Peters nam ook zijn vader in dienst. Lachend: “Die wilde het wat rustiger aan doen, maar krijgt het nu alleen maar drukker!” Naast autobedrijven in de directe omgeving blijft Basic Parts ook de autosport beleveren tot in alle hoeken van het land.