Directie Zwolse onderdelenleverancier vrijgesproken van heling

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De directie van een onderdelenleverancier uit Zwolle is vrijgesproken door Rechtbank Zwolle. (Foto: Shutterstock)

De directie van een onderdelenleverancier uit Zwolle is donderdag 14 oktober door Rechtbank Zwolle vrijgesproken van witwassen. Vader (71) en zoon (39) stonden medio september voor de meervoudige kamer van de rechtbank op verdenking van witwassen en heling van auto-onderdelen. Uit de uitspraak van de rechtbank blijkt nu dat er onvoldoende bewijs is tegen het tweetal.

Politie-inval

Begin 2017 was er een grootschalige politie-inval bij het bedrijf dat handelt in auto-onderdelen en sloopauto’s demonteert. Uit onderzoek van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV) blijkt dat van de 8 duizend auto-onderdelen die toen in beslag zijn genomen er 43 daadwerkelijk gestolen zijn. De tenlastelegging van het OM was juist dat het merendeel van de onderdelen gestolen zou zijn, maar volgens de Rechtbank is het aantal van 43 onderdelen onvoldoende bewijs om het tweetal te kunnen veroordelen. De rechtbank veegt het merendeel van het onderzoek van Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV) van tafel omdat de politie onvoldoende toezicht hield. 

Tegen vader en zoon was 2 jaar cel en een beroepsverbod van 5 jaar geëist. Hierin zijn zij nu vrijgesproken. Wegens verjaring werd de vader niet veroordeeld voor het in bezit hebben van een imitatiewapen.

Het verkopen van gestolen onderdelen gebeurt vaker. Zo werd een malafide autosloper veroordeeld tot het betalen van 7 ton schadevergoeding vanwege de handel in gestolen auto-onderdelen.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.