Witwassende autohandelaar moet 4 ton betalen na faillissement

Failliet • De rechtbank oordeelt dat het bedrijf door verwijtbaar wanbestuur op de fles ging. Er bleef een grote restschuld over, die de ondernemer nu zelf moet aanvullen.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
(Foto: Shutterstock)

Voormalig autohandelaar Wiebe van B. is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot het betalen van een voorschot van 400 duizend euro aan de curator van zijn failliete autobedrijf ANM in Almelo. Dat blijkt uit het rechtbankverslag.

Witwassen en drugshandel

De rechtbank veroordeelde Van B. in 2020 voor het witwassen van crimineel geld via zijn bedrijf en handel in hennep. Justitie viel in 2016 het autobedrijf binnen en nam de administratie en 120 auto’s in beslag. Kort daarna ging het autobedrijf failliet. Uiteindelijk bleef een schuld achter van 460 duizend euro. Curator Eddy Kolkman van Kolkman Advocaten besloot om de ondernemer persoonlijk aansprakelijk te stellen. Volgens de curator heeft de autohandelaar zijn administratieplicht verzaakt en is hij daardoor aansprakelijk voor het faillissement. Hij eiste dat Van B. zou opdraaien voor de overgebleven schuld.

Gaten in de boekhouding

De ex-autohandelaar verklaarde in de rechtbank dat hij niet verantwoordelijk is voor het faillissement van het autobedrijf; volgens hem is het faillissement een gevolg van de actie van justitie en de auto’s die in beslag zijn genomen. De rechter ging daar niet in mee en oordeelde dat de boekhouding van het bedrijf zeer slecht was bijgehouden. Er zaten onverklaarbare grote verschillen tussen de verkoop en inkoop van meer dan honderd auto’s. Daar heeft de ondernemer geen enkele goede verklaring voor kunnen geven, constateert de rechter. Van B. ontkende alles, maar gaf geen argumenten.

Het vonnis

De rechter oordeelde dat Van B. zijn taak als bestuurder onbehoorlijk heeft vervuld, en dat dat een belangrijke oorzaak is van het faillissement. Van B. werd veroordeeld tot het voldoen van de tekorten op de boedel, waarbij een voorschot van 400 duizend euro moet worden voldaan. Van B. werd ook veroordeeld tot het betalen van alle kosten van het faillissement, zoals het salaris van de curator.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Witwassende autohandelaar moet 4 ton betalen na faillissement | Automotive Online

Witwassende autohandelaar moet 4 ton betalen na faillissement

Failliet • De rechtbank oordeelt dat het bedrijf door verwijtbaar wanbestuur op de fles ging. Er bleef een grote restschuld over, die de ondernemer nu zelf moet aanvullen.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
(Foto: Shutterstock)

Voormalig autohandelaar Wiebe van B. is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot het betalen van een voorschot van 400 duizend euro aan de curator van zijn failliete autobedrijf ANM in Almelo. Dat blijkt uit het rechtbankverslag.

Witwassen en drugshandel

De rechtbank veroordeelde Van B. in 2020 voor het witwassen van crimineel geld via zijn bedrijf en handel in hennep. Justitie viel in 2016 het autobedrijf binnen en nam de administratie en 120 auto’s in beslag. Kort daarna ging het autobedrijf failliet. Uiteindelijk bleef een schuld achter van 460 duizend euro. Curator Eddy Kolkman van Kolkman Advocaten besloot om de ondernemer persoonlijk aansprakelijk te stellen. Volgens de curator heeft de autohandelaar zijn administratieplicht verzaakt en is hij daardoor aansprakelijk voor het faillissement. Hij eiste dat Van B. zou opdraaien voor de overgebleven schuld.

Gaten in de boekhouding

De ex-autohandelaar verklaarde in de rechtbank dat hij niet verantwoordelijk is voor het faillissement van het autobedrijf; volgens hem is het faillissement een gevolg van de actie van justitie en de auto’s die in beslag zijn genomen. De rechter ging daar niet in mee en oordeelde dat de boekhouding van het bedrijf zeer slecht was bijgehouden. Er zaten onverklaarbare grote verschillen tussen de verkoop en inkoop van meer dan honderd auto’s. Daar heeft de ondernemer geen enkele goede verklaring voor kunnen geven, constateert de rechter. Van B. ontkende alles, maar gaf geen argumenten.

Het vonnis

De rechter oordeelde dat Van B. zijn taak als bestuurder onbehoorlijk heeft vervuld, en dat dat een belangrijke oorzaak is van het faillissement. Van B. werd veroordeeld tot het voldoen van de tekorten op de boedel, waarbij een voorschot van 400 duizend euro moet worden voldaan. Van B. werd ook veroordeeld tot het betalen van alle kosten van het faillissement, zoals het salaris van de curator.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.