Ruim honderd auto’s bij frauderend autobedrijf onveilig hersteld

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
De helft van de auto's in het Swalmense bedrijf bleek onveilig hersteld.

In sommige gevallen zijn twee delen onjuist aan elkaar gelast, of is de schade aan het voertuig anderszins ondeugdelijk hersteld. RDW onderzoekt 259 auto’s op veiligheid en gestolen onderdelen. Bij meer dan de helft werd een onveilige reparatie of reparatie met gestolen onderdelen geconstateerd. In 13 procent van de gevallen was de auto wel veilig, maar klopte de identiteit niet. Deze voertuigen moeten opnieuw aangeboden worden bij de RDW om te zorgen dat de juiste identiteit in het kentekenregister opgenomen kan worden. Bij 46 procent van de auto’s was alles in orde.

De RDW heeft (tijdelijk) vervangend vervoer voor de voertuigeigenaren ter beschikking gesteld. Van een groot aantal auto’s wordt de tenaamstelling beëindigd, deze mogen niet meer op de openbare weg komen. “De eigenaar kan in overleg met een herstelbedrijf besluiten of hij het voertuig wil laten herstellen”, aldus de Rijksdienst. “Na herstel moeten deze voertuigen weer gekeurd worden. Bij goedkeur mag het voertuig weer deelnemen aan het verkeer. De auto’s waarbij alles in orde was, kunnen, zodra ze terug zijn bij de eigenaren, weer de weg op.” De RDW adviseert gedupeerde eigenaren contact op te nemen met hun rechtsbijstandverzekering en het garagebedrijf waar het voertuig is gekocht.

Het onderzoek is een gevolg van een politie-inval bij een bedrijf in Swalmen. De politie trof voertuigen aan met schade die niet op de juiste wijze bleek hersteld en voertuigen die waren samengesteld uit gestolen onderdelen. Daarop heeft de RDW auto’s die via het verdachte bedrijf verhandeld zijn, opgespoord.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Ruim honderd auto’s bij frauderend autobedrijf onveilig hersteld | Automotive Online

Ruim honderd auto’s bij frauderend autobedrijf onveilig hersteld

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
De helft van de auto's in het Swalmense bedrijf bleek onveilig hersteld.

In sommige gevallen zijn twee delen onjuist aan elkaar gelast, of is de schade aan het voertuig anderszins ondeugdelijk hersteld. RDW onderzoekt 259 auto’s op veiligheid en gestolen onderdelen. Bij meer dan de helft werd een onveilige reparatie of reparatie met gestolen onderdelen geconstateerd. In 13 procent van de gevallen was de auto wel veilig, maar klopte de identiteit niet. Deze voertuigen moeten opnieuw aangeboden worden bij de RDW om te zorgen dat de juiste identiteit in het kentekenregister opgenomen kan worden. Bij 46 procent van de auto’s was alles in orde.

De RDW heeft (tijdelijk) vervangend vervoer voor de voertuigeigenaren ter beschikking gesteld. Van een groot aantal auto’s wordt de tenaamstelling beëindigd, deze mogen niet meer op de openbare weg komen. “De eigenaar kan in overleg met een herstelbedrijf besluiten of hij het voertuig wil laten herstellen”, aldus de Rijksdienst. “Na herstel moeten deze voertuigen weer gekeurd worden. Bij goedkeur mag het voertuig weer deelnemen aan het verkeer. De auto’s waarbij alles in orde was, kunnen, zodra ze terug zijn bij de eigenaren, weer de weg op.” De RDW adviseert gedupeerde eigenaren contact op te nemen met hun rechtsbijstandverzekering en het garagebedrijf waar het voertuig is gekocht.

Het onderzoek is een gevolg van een politie-inval bij een bedrijf in Swalmen. De politie trof voertuigen aan met schade die niet op de juiste wijze bleek hersteld en voertuigen die waren samengesteld uit gestolen onderdelen. Daarop heeft de RDW auto’s die via het verdachte bedrijf verhandeld zijn, opgespoord.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.