Failliete Chinese autofabrikanten maken doorstart door overheidssteun

China • President Xi Jinping ziet de massaproductie van deze auto’s als een speerpunt voor de economie.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock).

Zeker drie Chinese fabrikanten van elektrische auto’s die failliet gingen, maken een doorstart, mede met steun van de overheid. Dat meldt ANP. President Xi Jinping ziet de massaproductie van deze auto’s als een speerpunt voor de economie. Hij heeft de industrie bestempeld als een “nieuwe productieve kracht”. Deze slogan bedacht de president om de ontwikkeling van geavanceerde technologieën te stimuleren.

Zhidou Electric Vehicles, een fabrikant van kleine stadsauto’s, viel in 2019 om. Het bedrijf zegt nu echter dat het een herstructurering van de organisatie heeft voltooid, met hulp van Aima Technology Group en autofabrikant Zhejiang Geely. Volgens het bedrijf is de productie inmiddels hervat en komt er in april een nieuwe elektrische auto op de markt, de Zhidou Rainbow.

Aiways

Ook Haima Automobile, dat al jaren verlies lijdt door tegenvallende verkopen, maakt een doorstart. Eerder dit jaar werden het management en de bezittingen van de onderneming overgedragen aan een bedrijf gesteund door de plaatselijke overheid van Zhengzhou. Daar worden nu elektrische minibussen geproduceerd.

Aiways Automobile, dat vorig jaar de productie moest staken en zijn werknemers niet meer kon betalen, ontving dit jaar nieuwe financiering. Volgens lokale mediaberichten werkt de onderneming aan het hervatten van de productie.

Onderzoek

De Europese Unie zit midden in een onderzoek naar elektrische auto’s die worden verkocht onder de kostprijs door Chinese staatssteun. De steun zou de concurrentiepositie van Europa ondermijnen.

Inspecteurs van de Europese Commissie bezochten onlangs de de Chinese merken BYD, Geely en Saic.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Failliete Chinese autofabrikanten maken doorstart door overheidssteun | Automotive Online

Failliete Chinese autofabrikanten maken doorstart door overheidssteun

China • President Xi Jinping ziet de massaproductie van deze auto’s als een speerpunt voor de economie.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock).

Zeker drie Chinese fabrikanten van elektrische auto’s die failliet gingen, maken een doorstart, mede met steun van de overheid. Dat meldt ANP. President Xi Jinping ziet de massaproductie van deze auto’s als een speerpunt voor de economie. Hij heeft de industrie bestempeld als een “nieuwe productieve kracht”. Deze slogan bedacht de president om de ontwikkeling van geavanceerde technologieën te stimuleren.

Zhidou Electric Vehicles, een fabrikant van kleine stadsauto’s, viel in 2019 om. Het bedrijf zegt nu echter dat het een herstructurering van de organisatie heeft voltooid, met hulp van Aima Technology Group en autofabrikant Zhejiang Geely. Volgens het bedrijf is de productie inmiddels hervat en komt er in april een nieuwe elektrische auto op de markt, de Zhidou Rainbow.

Aiways

Ook Haima Automobile, dat al jaren verlies lijdt door tegenvallende verkopen, maakt een doorstart. Eerder dit jaar werden het management en de bezittingen van de onderneming overgedragen aan een bedrijf gesteund door de plaatselijke overheid van Zhengzhou. Daar worden nu elektrische minibussen geproduceerd.

Aiways Automobile, dat vorig jaar de productie moest staken en zijn werknemers niet meer kon betalen, ontving dit jaar nieuwe financiering. Volgens lokale mediaberichten werkt de onderneming aan het hervatten van de productie.

Onderzoek

De Europese Unie zit midden in een onderzoek naar elektrische auto’s die worden verkocht onder de kostprijs door Chinese staatssteun. De steun zou de concurrentiepositie van Europa ondermijnen.

Inspecteurs van de Europese Commissie bezochten onlangs de de Chinese merken BYD, Geely en Saic.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.