Tesla schort productie Duitse fabriek op, schade loopt in de ‘honderden miljoenen’

Tesla • Volgens de Duitse krant Bild ligt de productie in de fabriek zeker tot eind deze week stil.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
Tesla gigafabriek Berlijn
(foto: Tesla)

De schade die actievoerders hebben aangericht door een elektriciteitsmast bij de Tesla-fabriek in Grünheide in brand te steken, loopt volgens de autofabrikant in de ‘honderden miljoenen’. Dat meldt ANP. Volgens de Duitse krant Bild ligt de productie in de fabriek zeker tot eind deze week stil.

Michael Stübgen, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Brandenburg noemt de actie ‘een verraderlijke aanval op onze elektriciteitsinfrastructuur’. “Hier werden duizenden mensen afgesloten van basisvoorzieningen en in gevaar gebracht.”

Tesla wil de productiecapaciteit van de fabriek verdubbelen. Jaarlijks rollen er nu ongeveer 500 duizend auto’s van de band. Lokale bewoners stemden vorige maand tegen een motie om bos te kappen, zodat Tesla daar een treinstation en magazijnen kan bouwen. Milieuactivisten hebben hutten gebouwd in bomen waarvan ze verwachten dat die moeten verdwijnen als de uitbreiding doorgaat.

De aanslag is in een brief opgeëist door een extreemlinkse activistische organisatie die zich de Vulkangruppe noemt. De brief was ondertekend met ‘Agua De Pau’ de naam van een vulkanische berg op de Azoren. De politie onderzoekt of de brief authentiek is.

Tesla-topman Elon Musk heeft op X woedend gereageerd op de brandstichting. De daders zijn volgens hem “ofwel de domste eco-strijders ter wereld of ze zijn poppen van degenen die geen goede klimaatdoelen hebben”. “Het stoppen van de productie van elektrische voertuigen in plaats van fossiele voertuigen is extreem dom”, aldus Musk.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

Tesla schort productie Duitse fabriek op, schade loopt in de ‘honderden miljoenen’ | Automotive Online

Tesla schort productie Duitse fabriek op, schade loopt in de ‘honderden miljoenen’

Tesla • Volgens de Duitse krant Bild ligt de productie in de fabriek zeker tot eind deze week stil.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
Tesla gigafabriek Berlijn
(foto: Tesla)

De schade die actievoerders hebben aangericht door een elektriciteitsmast bij de Tesla-fabriek in Grünheide in brand te steken, loopt volgens de autofabrikant in de ‘honderden miljoenen’. Dat meldt ANP. Volgens de Duitse krant Bild ligt de productie in de fabriek zeker tot eind deze week stil.

Michael Stübgen, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Brandenburg noemt de actie ‘een verraderlijke aanval op onze elektriciteitsinfrastructuur’. “Hier werden duizenden mensen afgesloten van basisvoorzieningen en in gevaar gebracht.”

Tesla wil de productiecapaciteit van de fabriek verdubbelen. Jaarlijks rollen er nu ongeveer 500 duizend auto’s van de band. Lokale bewoners stemden vorige maand tegen een motie om bos te kappen, zodat Tesla daar een treinstation en magazijnen kan bouwen. Milieuactivisten hebben hutten gebouwd in bomen waarvan ze verwachten dat die moeten verdwijnen als de uitbreiding doorgaat.

De aanslag is in een brief opgeëist door een extreemlinkse activistische organisatie die zich de Vulkangruppe noemt. De brief was ondertekend met ‘Agua De Pau’ de naam van een vulkanische berg op de Azoren. De politie onderzoekt of de brief authentiek is.

Tesla-topman Elon Musk heeft op X woedend gereageerd op de brandstichting. De daders zijn volgens hem “ofwel de domste eco-strijders ter wereld of ze zijn poppen van degenen die geen goede klimaatdoelen hebben”. “Het stoppen van de productie van elektrische voertuigen in plaats van fossiele voertuigen is extreem dom”, aldus Musk.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.