Stakingsacties tegen Tesla breiden zich uit naar Denemarken

Stakingen • Vakbonden in Noorwegen zijn zich aan het beraden of ze zich gaan aansluiten bij de acties tegen Tesla.
Kim Andriessen Kim Andriessen
• Laatste update:
Een auto van Tesla in Denemarken.
(Foto: Shutterstock)

Deense havenarbeiders en chauffeurs gaan zich aansluiten bij de stakingsacties in Zweden tegen Tesla. De grootste vakbond van Denemarken (Danish 3F) zegt binnen twee weken te stoppen met het lossen en transporteren van Tesla’s die zijn bestemd voor de Zweedse markt, zo meldt persbureau Bloomberg.

De Deense bond wil zo zijn solidariteit tonen met de stakingsacties in Zweden. De grootste vakbond van Zweden, IF Metall, is verwikkeld in een conflict met Tesla om een collectieve arbeidsovereenkomst te krijgen voor zijn monteurs. Eind oktober legden zo’n 130 medewerkers van tien Tesla-werkplaatsen in Zweden het werk neer. Leden van andere vakbonden, waaronder postbodes, havenarbeiders en schoonmakers, sloten zich uit sympathie al snel aan bij de actie. Zo blokkeren havenmedewerkers het laden en lossen van auto’s.

Tesla probeert via Denemarken die blokkade te omzeilen, maar Deense havenmedewerkers gaan dus ook stoppen met het lossen van auto’s van het merk die zijn bestemd voor Zweden. Ook chauffeurs die de auto’s naar Zweden rijden leggen het werk neer. De levering van Tesla’s voor Deense klanten gaat wel gewoon door.

Vakbonden in Noorwegen zijn zich volgens Bloomberg aan het beraden of ze zich gaan aansluiten bij de acties tegen Tesla.

‘Krankzinnig’

Inmiddels heeft Tesla een rechtszaak aangespannen tegen het Transportagentschap van de Zweedse overheid. Door de staking bij postbedrijf Postnord krijgt Tesla ook geen kentekenplaten meer van de Zweedse Transportorganisatie. Die worden namelijk alleen via Postnord afgeleverd, doordat alle Zweedse overheidsinstanties op grond van een aanbestedingscontract verplicht zijn dat postbedrijf te gebruiken. Topman Elon Musk van Tesla omschreef de gevolgen van de staking in Zweden vorige week al als ‘krankzinnig’, in een bericht op zijn sociaalmediaplatform X.

Stakingsacties tegen Tesla breiden zich uit naar Denemarken | Automotive Online

Stakingsacties tegen Tesla breiden zich uit naar Denemarken

Stakingen • Vakbonden in Noorwegen zijn zich aan het beraden of ze zich gaan aansluiten bij de acties tegen Tesla.
Kim Andriessen Kim Andriessen
• Laatste update:
Een auto van Tesla in Denemarken.
(Foto: Shutterstock)

Deense havenarbeiders en chauffeurs gaan zich aansluiten bij de stakingsacties in Zweden tegen Tesla. De grootste vakbond van Denemarken (Danish 3F) zegt binnen twee weken te stoppen met het lossen en transporteren van Tesla’s die zijn bestemd voor de Zweedse markt, zo meldt persbureau Bloomberg.

De Deense bond wil zo zijn solidariteit tonen met de stakingsacties in Zweden. De grootste vakbond van Zweden, IF Metall, is verwikkeld in een conflict met Tesla om een collectieve arbeidsovereenkomst te krijgen voor zijn monteurs. Eind oktober legden zo’n 130 medewerkers van tien Tesla-werkplaatsen in Zweden het werk neer. Leden van andere vakbonden, waaronder postbodes, havenarbeiders en schoonmakers, sloten zich uit sympathie al snel aan bij de actie. Zo blokkeren havenmedewerkers het laden en lossen van auto’s.

Tesla probeert via Denemarken die blokkade te omzeilen, maar Deense havenmedewerkers gaan dus ook stoppen met het lossen van auto’s van het merk die zijn bestemd voor Zweden. Ook chauffeurs die de auto’s naar Zweden rijden leggen het werk neer. De levering van Tesla’s voor Deense klanten gaat wel gewoon door.

Vakbonden in Noorwegen zijn zich volgens Bloomberg aan het beraden of ze zich gaan aansluiten bij de acties tegen Tesla.

‘Krankzinnig’

Inmiddels heeft Tesla een rechtszaak aangespannen tegen het Transportagentschap van de Zweedse overheid. Door de staking bij postbedrijf Postnord krijgt Tesla ook geen kentekenplaten meer van de Zweedse Transportorganisatie. Die worden namelijk alleen via Postnord afgeleverd, doordat alle Zweedse overheidsinstanties op grond van een aanbestedingscontract verplicht zijn dat postbedrijf te gebruiken. Topman Elon Musk van Tesla omschreef de gevolgen van de staking in Zweden vorige week al als ‘krankzinnig’, in een bericht op zijn sociaalmediaplatform X.