‘Toyota verkoopt belang in Denso voor 4,3 miljard euro’

Toyota • Toyota wil het geld investeren in het optimaliseren van de elektrische voertuigen.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock).

Toyota Group plant de verkoop van een belang in onderdelenleverancier Denso. De verkoop van het belang van 10 procent vertegenwoordigt naar verluidt een waarde van ongeveer 4,3 miljard euro, zo meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen.

Toyota bezit momenteel ongeveer 24 procent van de aandelen in de Denso. De verkoop is nodig om de productie van elektrische auto’s op te voeren, zo stelt Reuters. Volgens het persbureau is de transitie naar de productie van elektrische voertuigen kostbaar en is er veel geld nodig voor onderzoek en ontwikkeling.

Eerder meldde Toyota dat het ook aandelen verkoopt in het telecombedrijf KDDI. Met het geld dat vrijkomt wil het Japanse merk de actieradius van de elektrische voertuigen verbeteren en de kosten verlagen. Toyota stelt als doel om jaarlijks 3,5 miljoen elektrische voertuigen te verkopen in 2030.

Amsterdam

Denso draaide vorig jaar een omzet van 43,6 miljard euro. Het is daarmee een van de grootste leveranciers van auto-onderdelen in de wereld. De Japanse leverancier, met een Europees hoofdkwartier in Amsterdam, is bezig zijn wereldwijde productiecapaciteit te verhogen en ligt op schema om rond 2025 circa 12 miljoen omvormers per jaar te kunnen produceren. Tegelijkertijd consolideert Denso zijn expertise in de productie van voertuighalfgeleiders en thermische managementsystemen.

Afgelopen jaar bouwde Toyota een recordaantal auto’s. In het eind maart afgelopen gebroken boekjaar werden door het Toyota-concern in totaal ruim 10,7 miljoen voertuigen gebouwd. Toyota is ’s werelds grootste autobedrijf gemeten naar verkoopcijfers.

Lees hier een analyse van de EV-strategie van Toyota. Als uitvinder van de Prius verwachtte de hele autowereld dat Toyota ook snel met elektrische auto’s zou komen. Maar die kwamen lang helemaal niet.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

‘Toyota verkoopt belang in Denso voor 4,3 miljard euro’ | Automotive Online

‘Toyota verkoopt belang in Denso voor 4,3 miljard euro’

Toyota • Toyota wil het geld investeren in het optimaliseren van de elektrische voertuigen.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock).

Toyota Group plant de verkoop van een belang in onderdelenleverancier Denso. De verkoop van het belang van 10 procent vertegenwoordigt naar verluidt een waarde van ongeveer 4,3 miljard euro, zo meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen.

Toyota bezit momenteel ongeveer 24 procent van de aandelen in de Denso. De verkoop is nodig om de productie van elektrische auto’s op te voeren, zo stelt Reuters. Volgens het persbureau is de transitie naar de productie van elektrische voertuigen kostbaar en is er veel geld nodig voor onderzoek en ontwikkeling.

Eerder meldde Toyota dat het ook aandelen verkoopt in het telecombedrijf KDDI. Met het geld dat vrijkomt wil het Japanse merk de actieradius van de elektrische voertuigen verbeteren en de kosten verlagen. Toyota stelt als doel om jaarlijks 3,5 miljoen elektrische voertuigen te verkopen in 2030.

Amsterdam

Denso draaide vorig jaar een omzet van 43,6 miljard euro. Het is daarmee een van de grootste leveranciers van auto-onderdelen in de wereld. De Japanse leverancier, met een Europees hoofdkwartier in Amsterdam, is bezig zijn wereldwijde productiecapaciteit te verhogen en ligt op schema om rond 2025 circa 12 miljoen omvormers per jaar te kunnen produceren. Tegelijkertijd consolideert Denso zijn expertise in de productie van voertuighalfgeleiders en thermische managementsystemen.

Afgelopen jaar bouwde Toyota een recordaantal auto’s. In het eind maart afgelopen gebroken boekjaar werden door het Toyota-concern in totaal ruim 10,7 miljoen voertuigen gebouwd. Toyota is ’s werelds grootste autobedrijf gemeten naar verkoopcijfers.

Lees hier een analyse van de EV-strategie van Toyota. Als uitvinder van de Prius verwachtte de hele autowereld dat Toyota ook snel met elektrische auto’s zou komen. Maar die kwamen lang helemaal niet.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.