Toyota blijft de grootste autofabrikant ter wereld

Toyota • De Volkswagen Group staat op de tweede plek, ondanks de laagste verkoopcijfers in tien jaar.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
Toyota blijft de grootste autofabrikant ter wereld
Voor het hele boekjaar, dat bij Toyota loopt tot en met maart, verwacht de automaker nog altijd een operationele winst van 2,4 biljoen yen (17 miljard euro). (Foto: Shutterstock)

Toyota heeft in 2022 10,5 miljoen voertuigen verkocht, waarmee de fabrikant voor de  derde keer op rij wereldwijd de grootste fabrikant is. De Volkswagen Group staat op de tweede plek, zo berekende Automotive News Europe.

De wereldwijde verkoop van Toyota, inclusief vrachtwagenmerk Hino Motors en fabrikant van kleine auto’s Daihatsu, daalde met 0,1 procent. Ondanks een recordverkoop van 8,6 miljoen voertuigen in het buitenland, was er een daling van 9,6 procent te zien op de thuismarkt waardoor de verkoop daar beperkt bleef tot 1,9 miljoen voertuigen, zo meldt Toyota. Ondanks de knelpunten in de aanvoer van halfgeleiders als gevolg van de coronapandemie, wist Toyota de productie vorig jaar op een hoog niveau te houden.

Volkswagen Group

De tweede grootste fabrikant, Volkswagen Group, rapporteerde eerder deze maand zijn laagste verkoop in meer dan tien jaar. De verkoop daalde met 7 procent naar 8,3 miljoen voertuigen, onder andere door de problemen in de toeleveringsketen als gevolg van de Corona lockdowns in China en de oorlog in Oekraïne.

Managementwissel

Vorige week werd bekend  dat Toyota Koji Sato, het hoofd van Lexus en de Gazoo Racing-eenheid, heeft uitgekozen als de volgende president en ceo van de Japanse autofabrikant. Hij volgt Akio Toyoda op, kleinzoon van de oprichter van het bedrijf, die in de functie van voorzitter treed.