‘Volkswagen vermindert EV-productie in Emden’

Volkswagen • Het bedrijf laat 300 fabrieksmedewerkers gaan.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
VW-fabriek in Emden. (Foto: Volkswagen)

De Volkswagen fabriek in het Duitse Emden vermindert de productie van elektrische auto’s en schrapt daarmee 300 banen. Dat meldt de ondernemersraad van de Duitse fabriek. Het terugschroeven van de productie heeft te maken met een verminderde vraag naar EV’s. Het Duitse persbureau DPA bevestigt het nieuws na berichtgeving van de Nordwest-Zeitung.

In de komende twee weken tot aan de vakantie wordt de late dienst van de dag voor de productie van de ID.4 en de eerste modellen van de ID.7 geschrapt. Dat vertelde de voorzitter van de ondernemersraad van de fabriek, Manfred Wulff, tegenover de Duitse krant. Het personeel is hierover maandag geïnformeerd, aldus de ondernemingsraad.

Terwijl de productie van verbrandingsmodellen, zoals de Passat, ongewijzigd doorgaat, zal de fabrieksvakantie van drie weken voor werknemers in het E-segment ook met een week worden verlengd. Daarnaast zullen ongeveer 300 van de 1.500 tijdelijke werknemers die momenteel in Emden werken, vanaf augustus niet in dienst blijven. De productie in Emden is al eens gestaakt vanwege het mondiale chiptekort.

Introductie ID.7

Wulff zegt tegenover de krant: “We merken de terughoudendheid van klanten in de elektrische wereld zeer sterk.” Volgens hem ligt de huidige vraag bijna 30 procent onder de oorspronkelijk geplande productiecijfers. In Emden produceert Volkswagen de Passat, maar ook de volledig elektrische modellen ID.4 en binnenkort de grote sedan ID.7.

Een woordvoerster van Volkswagen in Emden zei tegenover de Nordwest-Zeitung: “We zijn ervan overtuigd dat de bezettingsgraad van de fabriek weer zal stijgen met de introductie van de ID.7 eind van dit jaar.”

Eerder werd bekend dat Volkswagen drastisch gaat reorganiseren. Het bedrijf verwacht de winst in 2026 met 10 miljard euro te verhogen.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

‘Volkswagen vermindert EV-productie in Emden’ | Automotive Online

‘Volkswagen vermindert EV-productie in Emden’

Volkswagen • Het bedrijf laat 300 fabrieksmedewerkers gaan.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
VW-fabriek in Emden. (Foto: Volkswagen)

De Volkswagen fabriek in het Duitse Emden vermindert de productie van elektrische auto’s en schrapt daarmee 300 banen. Dat meldt de ondernemersraad van de Duitse fabriek. Het terugschroeven van de productie heeft te maken met een verminderde vraag naar EV’s. Het Duitse persbureau DPA bevestigt het nieuws na berichtgeving van de Nordwest-Zeitung.

In de komende twee weken tot aan de vakantie wordt de late dienst van de dag voor de productie van de ID.4 en de eerste modellen van de ID.7 geschrapt. Dat vertelde de voorzitter van de ondernemersraad van de fabriek, Manfred Wulff, tegenover de Duitse krant. Het personeel is hierover maandag geïnformeerd, aldus de ondernemingsraad.

Terwijl de productie van verbrandingsmodellen, zoals de Passat, ongewijzigd doorgaat, zal de fabrieksvakantie van drie weken voor werknemers in het E-segment ook met een week worden verlengd. Daarnaast zullen ongeveer 300 van de 1.500 tijdelijke werknemers die momenteel in Emden werken, vanaf augustus niet in dienst blijven. De productie in Emden is al eens gestaakt vanwege het mondiale chiptekort.

Introductie ID.7

Wulff zegt tegenover de krant: “We merken de terughoudendheid van klanten in de elektrische wereld zeer sterk.” Volgens hem ligt de huidige vraag bijna 30 procent onder de oorspronkelijk geplande productiecijfers. In Emden produceert Volkswagen de Passat, maar ook de volledig elektrische modellen ID.4 en binnenkort de grote sedan ID.7.

Een woordvoerster van Volkswagen in Emden zei tegenover de Nordwest-Zeitung: “We zijn ervan overtuigd dat de bezettingsgraad van de fabriek weer zal stijgen met de introductie van de ID.7 eind van dit jaar.”

Eerder werd bekend dat Volkswagen drastisch gaat reorganiseren. Het bedrijf verwacht de winst in 2026 met 10 miljard euro te verhogen.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.