Rekeningrijden loopt door val kabinet minstens jaar vertraging op

Rekeningrijden • De Tweede Kamer heeft het rekeningrijden controversieel verklaard.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
File
(Foto: Shutterstock)

Het invoeren van rekeningrijden loopt door de val van het kabinet zeker een jaar vertraging op, verwacht staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij. De invoering stond voor 2030 gepland. Woensdag besloot de Tweede Kamer het onderwerp controversieel te verklaren. Het ligt politiek te gevoelig en mag niet door een demissionair kabinet geregeld worden. Dit meldt het ANP.

“Stel dat er een kabinet komt ongeveer half 2024”, aldus Van Rij. “Je hebt anderhalf jaar de tijd nodig voor het wetgevingsproces en dan vijf jaar nodig voor de invoering. Dus ja, 1 januari 2031 op zijn vroegst.” De staatssecretaris zegt het jammer te vinden dat hij deze klus niet af kan maken. “Ons lot ligt in handen van de Kamer in de demissionaire periode.”

In Den Haag wordt al jaren gesproken over rekeningrijden. Vooral bij de VVD lag dit lang moeilijk, hoewel de liberalen inmiddels voorstander zijn. Toch heeft ook de VVD gestemd vóór het controversieel verklaren van rekeningrijden.

Rekeningrijden houdt in dat automobilisten belasting gaan betalen per kilometer. Afhankelijk van de variant gaat het om 7 tot 9 cent per kilometer. Bovag is al jarenlang een warm voorstander van het betalen naar gebruik.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Rekeningrijden loopt door val kabinet minstens jaar vertraging op | Automotive Online

Rekeningrijden loopt door val kabinet minstens jaar vertraging op

Rekeningrijden • De Tweede Kamer heeft het rekeningrijden controversieel verklaard.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
File
(Foto: Shutterstock)

Het invoeren van rekeningrijden loopt door de val van het kabinet zeker een jaar vertraging op, verwacht staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij. De invoering stond voor 2030 gepland. Woensdag besloot de Tweede Kamer het onderwerp controversieel te verklaren. Het ligt politiek te gevoelig en mag niet door een demissionair kabinet geregeld worden. Dit meldt het ANP.

“Stel dat er een kabinet komt ongeveer half 2024”, aldus Van Rij. “Je hebt anderhalf jaar de tijd nodig voor het wetgevingsproces en dan vijf jaar nodig voor de invoering. Dus ja, 1 januari 2031 op zijn vroegst.” De staatssecretaris zegt het jammer te vinden dat hij deze klus niet af kan maken. “Ons lot ligt in handen van de Kamer in de demissionaire periode.”

In Den Haag wordt al jaren gesproken over rekeningrijden. Vooral bij de VVD lag dit lang moeilijk, hoewel de liberalen inmiddels voorstander zijn. Toch heeft ook de VVD gestemd vóór het controversieel verklaren van rekeningrijden.

Rekeningrijden houdt in dat automobilisten belasting gaan betalen per kilometer. Afhankelijk van de variant gaat het om 7 tot 9 cent per kilometer. Bovag is al jarenlang een warm voorstander van het betalen naar gebruik.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.