Fiod legt beslag op 34 auto’s en 900 duizend euro in onderzoek naar btw-fraude

Fraude • Fiod doorzocht bedrijfspanden in onder andere Amersfoort, Den Haag, Eindhoven, Enschede en Nijkerk.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
FIOD onderzoekt miljoenenfraude met dure auto’s
(Foto: Fiod)

De financiële opsporingsdienst Fiod heeft op 14 en 19 juni veertien woningen en bedrijfspanden onderzocht op verschillende locaties in Nederland. Op vier locaties in Duitsland zijn op verzoek van de Fiod eveneens doorzoekingen verricht. Tijdens deze doorzoekingen is onder andere beslag gelegd op 34 auto’s, meer dan 900 duizend euro in contanten, diverse vermogensobjecten en administraties. Dat meldt Fiod in een persbericht.

Tegelijkertijd met de Nederlandse doorzoekingen, werden meer dan 400 doorzoekingen verricht in onder andere Portugal, Duitsland en Frankrijk. De doorzoekingen hebben te maken met een Europees onderzoek naar grootschalige btw-fraude.

Strafrechtelijk onderzoek

Het Nederlands onderzoek richt zich op een vermoedelijke omzetbelastingfraude door autobedrijven. Deze autobedrijven zouden auto’s transformeren van btw-auto’s naar marge-auto’s, waardoor mogelijk te weinig omzetbelasting is afgedragen. Het belastingnadeel wordt geschat op minimaal 6 miljoen euro. De verdenking is dat bij deze fraude gebruik is gemaakt van valse (inkoop)facturen. Het transformeren van btw-auto’s naar marge auto’s brengt met zich mee dat auto’s tegen een lagere marktprijs kunnen worden verkocht; dit veroorzaakt oneerlijke concurrentie.

Fiod meldt dat gezien de omvang van de fraude “niet enkel sprake is van een verdenking van btw-fraude en valsheid in geschrift, maar ook van misdaad in georganiseerd verband. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Europees Openbaar Ministerie.

Btw-fraude speelt langer in Nederland. Vorig jaar nog zijn verschillende Nederlandse verdachten gearresteerd omdat ze de btw bij de verkoop in eigen zak staken.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.