Europese btw-fraude leidt tot arrestaties en 450 zoekingen

Fraude • In Nederland zijn geen aanhoudingen.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(Foto: Shutterstock)

Autoriteiten in zeven Europese landen hebben in opdracht van het Europees Openbaar Ministerie (EOM) vijf verdachten gearresteerd en 450 locaties doorzocht. Verschillende panden en auto’s zijn in beslag genomen in verband met een onderzoek naar grootschalige btw-fraude. Daar zou een bedrag van 38 miljoen euro mee gemoeid zijn. Dat meldt ANP.

Het onderzoek, waarbij ook de Nederlandse FIOD en Europol betrokken waren, ging van start in 2021 na een tip over het ontduiken van btw in Italië bij de import van auto’s uit Duitsland. De autoriteiten vermoeden dat criminelen sinds 2017 meer dan 10 duizend auto’s op deze manier illegaal hebben verkocht, in strijd met de EU-regelgeving. Deze illegale handel zou hebben geleid tot een omzet van meer dan 225 miljoen euro, waarbij de btw in eigen zak werd gestoken.

Btw in eigen zak

Een in Duitsland gevestigd bedrijf kocht auto’s van een Duitse dealer. Zij betaalden de prijs inclusief btw, die ze later terugkregen van de Duitse staat. Vervolgens verkochten de criminelen de auto’s aan handelaren in onder andere Italië en Hongarije. De handelaren daar betaalden geen btw en verkochten de auto’s vervolgens door en staken bij die verkoop de btw in eigen zak. De verdachten stuurden regelmatig valse facturen naar consumenten of handelaren, waardoor het leek alsof ze de voertuigen op de juiste wijze hadden aangeschaft en btw hadden betaald.

Een woordvoerder van het EOM meldde dat er in Nederland geen arrestaties hebben plaatsgevonden, maar er wel zoekingen zijn uitgevoerd. In totaal werkten meer dan tweeduizend medewerkers mee aan de grootschalige actie, die ook plaatsvond in België, Duitsland, Hongarije, Italië, Portugal en Spanje. Momenteel zijn er in totaal zestig verdachten geïdentificeerd, en volgens de woordvoerder sluit men niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen.

Btw-fraude speelt langer in Nederland. Vorig jaar nog zijn verschillende Nederlandse verdachten gearresteerd omdat ze de btw bij de verkoop in eigen zak staken.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Meer lezen over belastingfraude

Europese btw-fraude leidt tot arrestaties en 450 zoekingen | Automotive Online

Europese btw-fraude leidt tot arrestaties en 450 zoekingen

Fraude • In Nederland zijn geen aanhoudingen.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(Foto: Shutterstock)

Autoriteiten in zeven Europese landen hebben in opdracht van het Europees Openbaar Ministerie (EOM) vijf verdachten gearresteerd en 450 locaties doorzocht. Verschillende panden en auto’s zijn in beslag genomen in verband met een onderzoek naar grootschalige btw-fraude. Daar zou een bedrag van 38 miljoen euro mee gemoeid zijn. Dat meldt ANP.

Het onderzoek, waarbij ook de Nederlandse FIOD en Europol betrokken waren, ging van start in 2021 na een tip over het ontduiken van btw in Italië bij de import van auto’s uit Duitsland. De autoriteiten vermoeden dat criminelen sinds 2017 meer dan 10 duizend auto’s op deze manier illegaal hebben verkocht, in strijd met de EU-regelgeving. Deze illegale handel zou hebben geleid tot een omzet van meer dan 225 miljoen euro, waarbij de btw in eigen zak werd gestoken.

Btw in eigen zak

Een in Duitsland gevestigd bedrijf kocht auto’s van een Duitse dealer. Zij betaalden de prijs inclusief btw, die ze later terugkregen van de Duitse staat. Vervolgens verkochten de criminelen de auto’s aan handelaren in onder andere Italië en Hongarije. De handelaren daar betaalden geen btw en verkochten de auto’s vervolgens door en staken bij die verkoop de btw in eigen zak. De verdachten stuurden regelmatig valse facturen naar consumenten of handelaren, waardoor het leek alsof ze de voertuigen op de juiste wijze hadden aangeschaft en btw hadden betaald.

Een woordvoerder van het EOM meldde dat er in Nederland geen arrestaties hebben plaatsgevonden, maar er wel zoekingen zijn uitgevoerd. In totaal werkten meer dan tweeduizend medewerkers mee aan de grootschalige actie, die ook plaatsvond in België, Duitsland, Hongarije, Italië, Portugal en Spanje. Momenteel zijn er in totaal zestig verdachten geïdentificeerd, en volgens de woordvoerder sluit men niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen.

Btw-fraude speelt langer in Nederland. Vorig jaar nog zijn verschillende Nederlandse verdachten gearresteerd omdat ze de btw bij de verkoop in eigen zak staken.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Meer lezen over belastingfraude