OM eist celstraffen in btw-fraudezaak bij import auto’s

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De uitspraak wordt over twee weken verwacht.

Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen vier verdachten, een zoon en zijn vader van 28 en 66 jaar uit Zandvoort, een 31-jarige man uit Diemen en een 30-jarige man uit Haarlem, gevangenisstraffen tot 32 maanden, taakstraffen tot 150 uur en tegen twee autobedrijven uit Hillegom en Diemen geldboetes tot 45.000 euro. Het OM verdenkt de bedrijven van btw-fraude bij de import van 70 voertuigen.

Deze bedrijven bleken volgens het OM voertuigen te importeren en door te verkopen aan andere ondernemingen, maar droegen over de verkoop geen btw af. De voertuigen – het gaat om ongeveer 70 auto’s – kwamen vooral uit Spanje en Duitsland. Dit onderzoek leidde naar een groothandel waar alle geïmporteerde auto’s naartoe gingen.

Katvangers

De personen en bedrijven die de auto’s uit het buitenland haalden, fungeerden als katvanger voor de zoon en zijn vader. Het aandeel van de katvangers en hun ondernemingen bestond uit het op naam hebben staan van een onderneming en het ophalen van een voertuig uit het buitenland. Er was een duidelijke rolverdeling binnen de organisatie, schrijft het OM.

Het OM verwijt alle verdachten, de personen en bedrijven, deelname aan een criminele organisatie met als doel het plegen van belastingfraude en valsheid in geschrift. Het bedrijf uit Hillegom en de feitelijk leidinggevende, de 66-jarige man uit Zandvoort, wordt verweten onjuiste aangifte omzetbelasting in 2014 en 2015 en het vervalsen van facturen in diezelfde periode.

Graaien

De officier van justitie stelde tijdens de zitting, die vandaag plaatsvond, dat het ‘puur graaien’ betreft. “Centraal in dit dossier staan vader en zoon. Zij hebben personen ingeschakeld in wiens naam, al dan niet via een rechtspersoon (bedrijf), auto’s worden verhandeld die uiteindelijk allemaal terechtkomen bij een groothandel. De tussengeschoven bedrijven staan allemaal op naam van de aangetrokken natuurlijke personen, maar worden be- en aangestuurd door vader en zoon.”

De zaak is wezenlijk anders dan die van de bedrijven die terecht staan voor vermeende btw-fraude bij export. In deze zaken, die recent tot een veroordeling heeft geleid, gaat het om de export van auto’s waarbij onterecht gebruik gemaakt zou zijn van het nultarief. Deze bedrijven worden niet gezien als onderdeel van een criminele organisatie.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

OM eist celstraffen in btw-fraudezaak bij import auto’s | Automotive Online

OM eist celstraffen in btw-fraudezaak bij import auto’s

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De uitspraak wordt over twee weken verwacht.

Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen vier verdachten, een zoon en zijn vader van 28 en 66 jaar uit Zandvoort, een 31-jarige man uit Diemen en een 30-jarige man uit Haarlem, gevangenisstraffen tot 32 maanden, taakstraffen tot 150 uur en tegen twee autobedrijven uit Hillegom en Diemen geldboetes tot 45.000 euro. Het OM verdenkt de bedrijven van btw-fraude bij de import van 70 voertuigen.

Deze bedrijven bleken volgens het OM voertuigen te importeren en door te verkopen aan andere ondernemingen, maar droegen over de verkoop geen btw af. De voertuigen – het gaat om ongeveer 70 auto’s – kwamen vooral uit Spanje en Duitsland. Dit onderzoek leidde naar een groothandel waar alle geïmporteerde auto’s naartoe gingen.

Katvangers

De personen en bedrijven die de auto’s uit het buitenland haalden, fungeerden als katvanger voor de zoon en zijn vader. Het aandeel van de katvangers en hun ondernemingen bestond uit het op naam hebben staan van een onderneming en het ophalen van een voertuig uit het buitenland. Er was een duidelijke rolverdeling binnen de organisatie, schrijft het OM.

Het OM verwijt alle verdachten, de personen en bedrijven, deelname aan een criminele organisatie met als doel het plegen van belastingfraude en valsheid in geschrift. Het bedrijf uit Hillegom en de feitelijk leidinggevende, de 66-jarige man uit Zandvoort, wordt verweten onjuiste aangifte omzetbelasting in 2014 en 2015 en het vervalsen van facturen in diezelfde periode.

Graaien

De officier van justitie stelde tijdens de zitting, die vandaag plaatsvond, dat het ‘puur graaien’ betreft. “Centraal in dit dossier staan vader en zoon. Zij hebben personen ingeschakeld in wiens naam, al dan niet via een rechtspersoon (bedrijf), auto’s worden verhandeld die uiteindelijk allemaal terechtkomen bij een groothandel. De tussengeschoven bedrijven staan allemaal op naam van de aangetrokken natuurlijke personen, maar worden be- en aangestuurd door vader en zoon.”

De zaak is wezenlijk anders dan die van de bedrijven die terecht staan voor vermeende btw-fraude bij export. In deze zaken, die recent tot een veroordeling heeft geleid, gaat het om de export van auto’s waarbij onterecht gebruik gemaakt zou zijn van het nultarief. Deze bedrijven worden niet gezien als onderdeel van een criminele organisatie.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.