Car Driver Deals: zaak onder de aandacht bij FIOD

Car Driver Deals • Advocatenkantoor Delissen Martens dient namens de gedupeerden van Car Driver Deals een aangifte in van oplichting.
Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Car Driver Deals had geen eigen auto's. (Foto Cardriverdeals.com)

Advocatenkantoor Delissen Martens, dat honderden gedupeerden van het Car Driver Deals-drama bijstaat, bereidt een aangifte wegens oplichting voor. Deze aangifte wordt ingediend bij het Parket Limburg. Dat bevestigt advocaat Olivier van Hardenbroek aan Automotive. 

Car Driver Deals bood leaserijders zeer scherpe tarieven als ze (een groot deel van) het totale bedrag vooruit betaalden. Nadat het bedrijf niet meer aan zijn betalingsverplichtingen jegens verhuur- en leasemaatschappijen kon voldoen, ging het failliet. Het vermoeden dat er sprake is van oplichting, komt mede doordat het bedrijf niet over eigen auto’s bleek te beschikken, terwijl dit voor het businessplan – auto’s in grote volumes goedkoop inkopen om ze voor heel weinig geld te verleasen – essentieel was. De auto’s die namens CDD op de weg waren, bleken geleaset of gehuurd, mede via financiële leaseconstructies. Het geld van de bv lijkt te zijn weggesluisd door de bestuurders, via buitenlandse rekeningen en crypto’s. Honderden gedupeerden, die voor in totaal bijna10 miljoen euro vooruit hebben betaald, lijken daarmee hun geld kwijt te zijn.

Aangifte bij FIOD

De verwachting is dat ook de curatoren aangifte gaan doen van oplichting. Deze aangiften komen terecht bij de landelijke opsporingsdienst FIOD. “Het Openbaar Ministerie ziet tot nu toe geen aanleiding om onderzoek te doen naar mogelijke faillissementsfraude. De hoop en verwachting is dat het OM naar aanleiding van het overleg met FIOD in combinatie met de aangiften door de curatoren en namens de gedupeerden, alsnog onderzoek gaat doen”, schrijft Van Hardenbroek aan de gedupeerden. Aan Automotive vertelt hij te verwachten dat zijn kantoor namens honderden gedupeerden een aangifte zal indienen.

Volgens Van Hardenbroek hebben meerdere rechtsbijstandsverzekeraars al aangegeven de kosten voor het doen van de aangifte namens de gedupeerde te dekken.

Ook wordt er een procedure opgestart om de tussenpersoon waarbij gedupeerden een financiering afsloten om de leasetermijn vooruit te kunnen betalen, aansprakelijk te stellen wegens het schenden van de zorgplicht. Deze tussenpersoon heeft, volgens Van Hardenbroek, nauwe contacten met Atvangarde.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Car Driver Deals: zaak onder de aandacht bij FIOD | Automotive Online

Car Driver Deals: zaak onder de aandacht bij FIOD

Car Driver Deals • Advocatenkantoor Delissen Martens dient namens de gedupeerden van Car Driver Deals een aangifte in van oplichting.
Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Car Driver Deals had geen eigen auto's. (Foto Cardriverdeals.com)

Advocatenkantoor Delissen Martens, dat honderden gedupeerden van het Car Driver Deals-drama bijstaat, bereidt een aangifte wegens oplichting voor. Deze aangifte wordt ingediend bij het Parket Limburg. Dat bevestigt advocaat Olivier van Hardenbroek aan Automotive. 

Car Driver Deals bood leaserijders zeer scherpe tarieven als ze (een groot deel van) het totale bedrag vooruit betaalden. Nadat het bedrijf niet meer aan zijn betalingsverplichtingen jegens verhuur- en leasemaatschappijen kon voldoen, ging het failliet. Het vermoeden dat er sprake is van oplichting, komt mede doordat het bedrijf niet over eigen auto’s bleek te beschikken, terwijl dit voor het businessplan – auto’s in grote volumes goedkoop inkopen om ze voor heel weinig geld te verleasen – essentieel was. De auto’s die namens CDD op de weg waren, bleken geleaset of gehuurd, mede via financiële leaseconstructies. Het geld van de bv lijkt te zijn weggesluisd door de bestuurders, via buitenlandse rekeningen en crypto’s. Honderden gedupeerden, die voor in totaal bijna10 miljoen euro vooruit hebben betaald, lijken daarmee hun geld kwijt te zijn.

Aangifte bij FIOD

De verwachting is dat ook de curatoren aangifte gaan doen van oplichting. Deze aangiften komen terecht bij de landelijke opsporingsdienst FIOD. “Het Openbaar Ministerie ziet tot nu toe geen aanleiding om onderzoek te doen naar mogelijke faillissementsfraude. De hoop en verwachting is dat het OM naar aanleiding van het overleg met FIOD in combinatie met de aangiften door de curatoren en namens de gedupeerden, alsnog onderzoek gaat doen”, schrijft Van Hardenbroek aan de gedupeerden. Aan Automotive vertelt hij te verwachten dat zijn kantoor namens honderden gedupeerden een aangifte zal indienen.

Volgens Van Hardenbroek hebben meerdere rechtsbijstandsverzekeraars al aangegeven de kosten voor het doen van de aangifte namens de gedupeerde te dekken.

Ook wordt er een procedure opgestart om de tussenpersoon waarbij gedupeerden een financiering afsloten om de leasetermijn vooruit te kunnen betalen, aansprakelijk te stellen wegens het schenden van de zorgplicht. Deze tussenpersoon heeft, volgens Van Hardenbroek, nauwe contacten met Atvangarde.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.