Vakbonden in gesprek met VDL; stakingen voorlopig van tafel

VDL • De stakingsdreiging is nog niet voorbij.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(Foto: VDL)

Gezamenlijke vakbonden CNV, FNV en De Unie hebben verdere stakingen bij autofabriek Nedcar in Born voorlopig opgeschort. Dit besluit volgt nadat de bonden een uitnodiging van VDL hebben geaccepteerd om formele gesprekken te voeren. De gesprekken, waarin wordt onderhandeld over een beter sociaal plan, vinden dinsdagmiddag plaats.

FNV-bestuurder Patrick Meerts toonde optimisme en merkte op: “De windvaantjes staan in de goede richting”. CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma voegde eraan toe: “We gaan het overleg dinsdag positief in.” Bruinsma gaf aan dat VDL tegemoet is gekomen aan de eisen van de bonden en dat het nieuwe bod van VDL een verbetering is. Hij benadrukte dat de uitnodiging voldoende mogelijkheden biedt om tot een overeenkomst te komen. Afgelopen week hebben de bonden al informele gesprekken gevoerd met VDL om de mogelijkheden te verkennen.

Massaontslag

Ondanks de opschorting van de stakingen blijft de dreiging nog boven de onderhandelingstafel hangen. Bruinsma legde uit: “Eerst moeten we in het formele gesprek tot een resultaat komen, en daarna moeten de vakbondsleden er ook nog mee akkoord gaan. Pas dan behoren de stakingen definitief tot het verleden.”

Tot op heden hebben de werknemers van Nedcar al acht keer het werk neergelegd, naast twee wilde stakingsdagen. Met deze acties oefenen ze druk uit op de directie van VDL, de eigenaar van Nedcar, om met een beter sociaal plan te komen. Volgens de bonden gaapt er een gat van 20 miljoen euro tussen het bod van VDL en de eisen van de bonden. Zij zijn van mening dat er een verbeterd sociaal plan nodig is, gezien de aangekondigde massaontslagen bij Nedcar. Het huidige contract met BMW voor de bouw van MINI’s loopt volgend jaar af, en er is nog geen nieuwe opdrachtgever gevonden.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Vakbonden in gesprek met VDL; stakingen voorlopig van tafel | Automotive Online

Vakbonden in gesprek met VDL; stakingen voorlopig van tafel

VDL • De stakingsdreiging is nog niet voorbij.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(Foto: VDL)

Gezamenlijke vakbonden CNV, FNV en De Unie hebben verdere stakingen bij autofabriek Nedcar in Born voorlopig opgeschort. Dit besluit volgt nadat de bonden een uitnodiging van VDL hebben geaccepteerd om formele gesprekken te voeren. De gesprekken, waarin wordt onderhandeld over een beter sociaal plan, vinden dinsdagmiddag plaats.

FNV-bestuurder Patrick Meerts toonde optimisme en merkte op: “De windvaantjes staan in de goede richting”. CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma voegde eraan toe: “We gaan het overleg dinsdag positief in.” Bruinsma gaf aan dat VDL tegemoet is gekomen aan de eisen van de bonden en dat het nieuwe bod van VDL een verbetering is. Hij benadrukte dat de uitnodiging voldoende mogelijkheden biedt om tot een overeenkomst te komen. Afgelopen week hebben de bonden al informele gesprekken gevoerd met VDL om de mogelijkheden te verkennen.

Massaontslag

Ondanks de opschorting van de stakingen blijft de dreiging nog boven de onderhandelingstafel hangen. Bruinsma legde uit: “Eerst moeten we in het formele gesprek tot een resultaat komen, en daarna moeten de vakbondsleden er ook nog mee akkoord gaan. Pas dan behoren de stakingen definitief tot het verleden.”

Tot op heden hebben de werknemers van Nedcar al acht keer het werk neergelegd, naast twee wilde stakingsdagen. Met deze acties oefenen ze druk uit op de directie van VDL, de eigenaar van Nedcar, om met een beter sociaal plan te komen. Volgens de bonden gaapt er een gat van 20 miljoen euro tussen het bod van VDL en de eisen van de bonden. Zij zijn van mening dat er een verbeterd sociaal plan nodig is, gezien de aangekondigde massaontslagen bij Nedcar. Het huidige contract met BMW voor de bouw van MINI’s loopt volgend jaar af, en er is nog geen nieuwe opdrachtgever gevonden.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.