‘Aantal recalls daalt, wel iets meer voertuigen teruggeroepen’

Terugroepactie • In het afgelopen jaar waren er in Nederland 8,3 procent minder terugroepacties dan in 2021.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Mercedes Benz Vans heeft in 2022 de meeste voertuigen teruggeroepen naar de dealer (foto: Mercedes)

Het aantal recalls van personenauto’s en bestelwagens, zoals gepubliceerd door de RDW, daalt al enkele jaren. Het aantal teruggeroepen voertuigen steeg in 2022 wel, maar het zijn er nog steeds fors minder dan in de jaren voor 2020. Dit blijkt uit een analyse van RDW-gegevens door Kenteken.tv.

In 2022 publiceerde de RDW 296 terugroepacties met een ernstige of gemiddelde risicobeoordeling. In 2021 waren dat er nog 323. In topjaar 2019 ging het om circa 360 ernstige of gemiddelde terugroepacties. In 2019 werden in totaal bijna 600 duizend voertuigen teruggeroepen. In 2021 waren dat er 236 duizend en afgelopen jaar 317 duizend. De stijging van 34 procent in afgelopen jaar wordt door Kenteken.tv niet verklaard.

19 procent van alle terugroepacties uit 2022 betreft een probleem met de elektrische installatie. Op de tweede plaats staan de terugroepacties die gaan over beschermingsmiddelen van inzittenden (15,7% van het totaal).

Bij de aantallen teruggeroepen voertuigen in Nederland staat Mercedes Benz Vans bovenaan (77.538). Tweede in de lijst is Tesla met 54.802 en kort daarop volgt Stellantis (alle merken) met 51.298 voertuigen. Tesla eindigt vooral zo hoog door een massale terugroepactie van 37.446 Models 3. Het aangegeven probleem was dat de kabel van de achteruitkijkcamera kan beschadigen door het herhaaldelijk openen en sluiten van de kofferklep.

In het verleden zorgden onder meer de dieselfraude en de exploderende Takata airbags voor massale recalls.